roche.png
lymphomalife-ro.gif

Alimentaţie sănătoasă. Asiguraţi-vă că aveţi o dietă sănătoasă

Alimentaţia sănătoasă este importantă pentru orice persoană, aceasta fiind esenţială în cazul în care aveţi LNH. Atât boala, dar şi efectele multora dintre tratamente înseamnă că o dietă sănătoasă va fi extrem de benefică în timpul tratamentului şi ulterior. Va asigura niveluri crescute de energie şi va furniza organismului nutrienţii necesari pentru a se reface după tratament.

Nu există reguli de nutriţie speciale pentru pacienţii cu LNH.

Trebuie să aveţi în vedere o dietă corectă, echilibrată, care să conţină fructe şi legume suficiente. Dacă doriţi sfaturi despre nutriţie, poate fi util să discutaţi cu un nutriţionist.

Medicul specialist care se ocupă de dumneavoastră sau un alt membru al echipei medicale va putea să vă ofere informaţii despre nutriţionişti din zona dumneavoastră. Şi mulţi dintre medicii de familie au datele de contact ale unor nutriţionişti. Nu este o idee prea bună ca în perioada în care organismul încearcă să lupte cu LNH şi cu efectele tratamentului să încercaţi diete ieşite din comun, care ar putea fi dezechilibrate din punct de vedere nutriţional.

O problemă cu care se confruntă mulţi pacienţi cu LNH este pierderea poftei de mâncare, însoţită adesea de greaţă şi vărsături. Acestea sunt în general efectele adverse ale tratamentului, dar în egală măsură şi ale bolii în sine.
De exemplu, şi radioterapia şi chimioterapia pot cauza pierderea poftei de mâncare, greaţă şi vărsături. Pot influenţa şi gustul - alimentele vă vor părea fie fără gust, fie că au un gust neplăcut. Aceste efecte adverse sunt temporare şi dispar după întreruperea tratamentului. De obicei, efectele adverse severe durează cel mult câteva zile.

Pentru a minimiza aceste probleme, puteţi face schimbări ale alimentaţiei sau ale orelor la care luaţi masa. Pacienţii, membrii familiei acestora şi prietenii lor sunt foarte îngrijoraţi în cazul în care au sentimentul că primii nu se alimentează corect. Este important să vă amintiţi că, pentru majoritatea persoanelor, a nu simţi nevoia de a mânca sau a nu putea mânca doar câteva zile nu va avea consecinţe semnificative, deşi este o chestiune neplăcută.

Este foarte important însă să consumaţi suficiente lichide. Vă poate fi mai uşor să beţi cantităţi mici de lichide pe durata zilei. Apa şi sucurile de fructe sunt opţiuni mai indicate decât ceaiul şi cafeaua, care nu au capacitatea de a menţine gradul de hidratare necesar organismului.

Ca şi în cazul lichidelor, este adesea mai uşor să consumaţi cantităţi mici de alimente la intervale dese în loc să încercaţi să luaţi trei mese consistente pe zi. Mulţi pacienţi preferă să:

  • Evite alimentele grase
  • Evite alimentele care miros puternic
  • Consume alimente reci, cum ar fi salatele, sau alimente care au fost lăsate să se răcească puţin în cazul în care mirosul îi deranjează
  • Evite să gătească - dacă este posibil, rugaţi pe altcineva să gătească, iar dacă nu există această posibilitate, pregătiţi mese cu alimente reci, cum ar fi salatele, care sunt mai puţin mirositoare decât cele gătite prin tratament termic.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv