roche.png
lymphomalife-ro.gif

Radioterapia

Radioterapia este utilizată cel mai frecvent în tratamentul LNH indolent pentru a distruge sau a încetini, cu ajutorul radiaţiilor, dezvoltarea celulelor albe afectate în limfom.

Radioterapia este de obicei indicată doar în cazul persoanelor cu limfom non-Hodgkin în stadiu incipient, care nu s-a extins dincolo de una sau două grupe de ganglioni limfatici.

Planificarea atentă a tratamentului pentru a ţinti limfoamele şi a minimiza efectele adverse este o parte importantă a radioterapiei. Astfel, ca parte a acestui proces de planificare, este posibil să faceţi mai întâi câteva vizite la clinică înainte de iniţierea tratamentului.

Radiaţiile sunt folosite în cantitate minimă şi în diagnosticarea LNH, de exemplu atunci când vi se fac radiografii. Acestea sunt considerate investigaţii imagistice de diagnostic şi nu radioterapie.


Vreau să ştiu mai multe despre radioterapie

Radioterapia distruge celulele cu rată mare de multiplicare din câmpul iradiat prin multiple mecanisme

Radiaţiile sunt concentrate sub formă de fascicule pe zonele afectate de limfomul non-Hodgkin. Radiaţiile distrug iremediabil ADN-ul celulelor din acea zonă şi acestea nu se mai pot regenera. Astfel, creşterea celulelor canceroase din acea zonă este oprită sau încetinită.

Stadiul în care se planifică radioterapia este important pentru a se asigura protejarea celulelor sănătoase şi minimizarea efectelor adverse.

Zona care va fi supusă tratamentului este atent delimitată, iar dispozitivul va fi astfel setat încât să fie supuse radioterapiei toate celulele canceroase şi un număr minim de celule sănătoase. Astfel se vor limita cât mai mult efectele adverse.

Uneori, se poate efectua un mulaj pentru ca, în timpul tratamentului, acea parte a corpului dumneavoastra să stea în poziţia corectă şi nemişcată în timpul şedinţei terapeutice.

Astfel, celulele normale din jurul limfomului nu sunt iradiate şi acestea se vor putea regenera cu mai multă uşurinţă decât cele limfomatoase.

Prin urmare, radioterapia poate controla sau distruge celulele limfomului, având doar consecinţe temporare asupra celulelor normale.

Radioterapia se efectuează fie internat fie în ambulator şi este necesar să reveniţi la clinică de până la cinci ori pe săptămână.

Un ciclu de radioterapie durează de obicei între 2 şi 6 săptămâni, dar durata depinde de circumstanţele individuale.

Înainte de fiecare şedinţă de tratament, veţi fi poziţionat atent, de obicei întins pe o masă de tratament. Este posibil să se acopere acele părţi din organism care nu trebuie supuse radioterapiei.

Este important să nu vă mişcaţi în timpul tratamentului.

Fiecare şedinţă de tratament durează de obicei doar 1-2 minute şi nu creează nici un fel de disconfort.

Deşi veţi rămâne singur în camera de tratament pe durata şedinţei, echipa medicala vă urmăreşte dintr-o cameră de observaţie şi puteţi discuta cu aceştia prin intermediul unui microfon.


Care sunt efectele adverse ale radioterapiei?

Radioterapia afectează mult mai puţin celulele sănătoase decât pe cele limfomatoase. Dar şi în acest context radioterapia poate genera o serie de efecte adverse.

Radioterapia ţinteşte o zonă bine delimitată a organismului, de aceea majoritatea efectelor adverse depind de locul în care se administrează.

De exemplu:

  • Radioterapia administrată în regiunea abdomenului poate cauza senzaţie de greaţă sau diaree.
  • Radioterapia administrată în regiunea gâtului sau părţii superioare a toracelui poate afecta mucoasa cavităţii bucale, a laringelui şi esofagului, care ar putea deveni dureroase; pot exista dificultăţi la înghiţire, tuse, usturimi şi înroşire a pielii.
  • Radioterapia administrată în regiunea craniului sau a altei părţi a organismului acoperită de păr cauzează căderea părului din acea zonă.
  • Uneori, pielea din zona tratată poate suferi arsuri din cauza radiaţiilor, devenind roşie şi putând prezenta usturimi.

Pe durata radioterapiei, majoritatea pacienţilor se simt obosiţi şi astenici. Poate scădea numărul de celule albe din sânge, ceea ce vă va face mai vulnerabili pe durata tratamentului.

Efectele adverse pot fi uşoare şi doar neplăcute sau se pot agrava pe durata tratamentului

Adesea, efectele adverse sunt uşoare la început şi devin mai intense pe măsură ce continuă tratamentul. Totuşi, toate efectele adverse menţionate mai sus sunt temporare, inclusiv căderea părului. Se pot menţine câteva săptămâni sau chiar câteva luni după finalizarea terapiei, dar cel mai probabil vor dispărea.

Ocazional, radioterapia poate avea efecte adverse pe termen lung

Radioterapia adresată zonei pelviene sau inghinale poate avea efecte asupra fertilităţii, atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. Testiculele şi ovarele sunt protejate, pe cât posibil, de radiaţii, în timpul tratamentului.

Radioterapia poate creşte riscul de apariţie a unor tipuri de cancer în zona vizată, de exemplu, de piele. De aceea, este important să participaţi la controalele de urmărire şi de depistare periodice pentru ca problemele să fie depistate cât mai curând posibil. Puteţi face câţiva paşi pentru reducerea riscului de cancer, cum ar fi renunţarea la fumat sau folosirea cremelor cu protecţie solară atunci când vă expuneţi la soare.

Screeningul pe termen lung pentru cancerul de sân după radioterapie este demn de luat în seamă pentru femeile care au fost tratate cu radioterapie toracică, mai ales pentru cele cu cazuri de cancer de sân în familie. Şi bărbaţii vor fi afectaţi şi trebuie să participe la screening în cazul în care există cazuri de cancer de sân în familie. Cancerul tiroidian este mai frecvent după radioterapia adresată gâtului.

Alte efecte pe termen lung, de exemplu la nivelul plămânilor, apar din cauza cicatrizării, atunci când ţesuturile se vindecă după radioterapie.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv