roche.png
lymphomalife-ro.gif

La ce să vă aşteptaţi

Aflarea diagnosticului de limfom non-Hodgkin agresiv şi a faptului că trebuie să începeţi imediat tratamentul poate fi o experienţă dezarmantă. Va trebui să vă obişnuiţi cu foarte multe lucruri într-o perioadă foarte scurtă de timp. Desigur, veţi dori să ştiţi şi ce urmează să vi se întâmple.
Nu uitaţi că nu sunteţi singur, că sunteţi înconjurat de multe persoane - printre care se numără şi membrii echipei de îngrijire medicală - care vă pot oferi sprijin în această perioadă. www.viaţaculimfom.ro vă poate oferi o imagine generală asupra experienţelor pe care le trăiesc de obicei persoanele care suferă de limfom non-Hodgkin agresiv. Dar nu trebuie să uitaţi că experienţa fiecărui pacient în parte este unică şi că hematologul dumneavoastră este cea mai indicată persoană cu care puteţi discuta despre situaţia dumneavoastră.

 

Află mai multe despre echipa medicală:

x0081600.jpg

 

Poate sunteţi familiarizat cu mediul spitalicesc

Probabil că aţi fost deja la spital, la clinica de hematologie sau la cabinetul medicului pentru efectuarea unor teste de diagnostic. Prin urmare, este posibil să fiţi deja familiarizaţi cu mediul şi cu unele dintre persoanele pe care le veţi întâlni la inceperea tratamentului.

 

Iniţierea tratamentului poate reprezenta o reală provocare din punct de vedere practic şi emoţional

Ţinând cont că aţi început sau urmează să începeţi tratamentul, este posibil să fiţi invadaţi de numeroase gânduri şi emoţii diferite. Tratamentul limfomului non-Hodgkin agresiv este cu totul nou pentru dumneavoastră, existând speranţa că vă va putea ajuta să învingeţi boala de care suferiţi. De aceea, este de înţeles că aveţi îndoieli referitoare la ceea ce urmează să se întâmple:

În sens practic - Prin ce urmează să trec? Va fi dureros?
În sens emoţional - Cum mă voi simţi? Va da rezultate? Voi obtine raspuns la tratament?

 

Nu uitaţi că experienţa tratamentului va fi cel mai probabil unică pentru dumneavoastră

Este posibil să fi auzit de multe ori povestindu-se în presă sau de la alte persoane, despre tratamentul pe care urmează să îl primiţi şi multe dintre acestea nu vă pot linişti. Nu vă lăsaţi cuprinşi de îngrijorări. Este puţin probabil ca orice aţi auzit sau aţi citit în trecut din surse neautorizate să se aplice direct la situaţia dumneavoastră.
Fiecare pacient cu limfom non-Hodgkin trece prin experienţe diferite, tot aşa cum starea de sănătate şi circumstanţele fiecăruia sunt unice. De aceea, este puţin probabil ca alt pacient să beneficieze de acelaşi regim terapeutic ca şi dumneavoastră. Doar membrii echipei medicale care vă îngrijeşte sunt autorizaţi să vă informeze la ce să vă aşteptaţi.

 

Acest site internet îşi propune să vă ajute

Considerăm că ajutându-vă să înţelegeţi la ce să vă aşteptaţi şi să decideţi să acţionaţi proactiv în favoarea dumneavoastră, veţi putea trece mai uşor peste experienţa tratamentului.
Este important să nu uitaţi că nu treceţi singur prin această experienţă: nu numai www.viaţaculimfom.ro, dar există şi grupuri de suport care pot oferi ajutor şi consiliere.
Dar cel mai important lucru pe care nu trebuie să îl uitaţi este că cele mai indicate persoane cu care puteţi discuta despre circumstanţele dumneavoastră individuale sunt membrii echipei medicale. Aceştia vă vor asculta şi vă vor ajuta oricând, ocupând cea mai potrivită poziţie pentru a vă consilia referitor la modul în care puteţi să treceţi mai uşor prin perioada tratamentului.

 

Lucruri pe care trebuie să le ştiţi

  • Limfomul non-Hodgkin agresiv (LNH) este o afecţiune cu evoluţie rapidă. 
  • De obicei este necesară iniţierea imediată a tratamentului chiar după diagnostic.
  • Este adesea diagnosticat în stadii incipiente din cauza debutului brusc al simptomelor.
  • Deşi limfomul non-Hodgkin face acum parte din viaţa dumneavoastră, pot exista perioade fără simptome - această perioadă se numeşte remisiune. 
  • Pacienţii cu limfom non-Hodgkin agresiv au şanse reale de raspunsuri complete la tratament.
    Află mai multe despre simptomele limfomului non-Hodgkin agresiv


Obiectivul tratamentului în limfomul non-Hodgkin agresiv este obtinerea remisiunii complete, dacă aceasta este posibilă


Dacă nu este posibilă remisiunea completă, tratamentele moderne pot asigura remisiunea parţială a bolii (perioadă fără simptome).
Tratamentul individualizat pe care îl veţi primi depinde de numeroase aspecte, care includ:

  • Tipul de limfom non-Hodgkin agresiv de care suferiţi
  • Stadiul limfomului non-Hodgkin agresiv de care suferiţi
  • Localizarea limfomului
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate şi vârsta

Află mai multe despre diagnostic şi despre testele pentru depistarea stadiului bolii

Tratamentul limfomului non-Hodgkin agresiv incipient este de obicei o combinaţie de imunoterapie şi chimioterapie. În stadiile avansate ale limfomului non-Hodgkin agresiv, abordarea terapeutică este similară celei din stadiile incipiente, dar imunoterapia/chimioterapia vor fi administrate o perioadă mai lungă de timp. Radioterapia poate fi adesea administrată simultan cu chimioterapia şi ţinteşte acele zone ale organismului cel mai afectate de boală. Adesea completează alte tipuri de terapie administrate. Radioterapia este uneori administrată în zonele afectate după finalizarea imuno-chimioterapiei. În cazul eşecului terapeutic sau dacă tratamentul nu este posibil, atunci echipa medicală va avea în vedere controlul simptomelor şi atenuarea durerii (ceea ce este cunoscut sub denumirea de îngrijire paleativă).

Află mai multe despre tratamentul limfomului non-Hodgkin agresiv