roche.png
lymphomalife-ro.gif

Aparţinătorii nu sunt singuri

Nu este nimic neobişnuit în a te simţi vinovat pentru îngrijorările şi temerile proprii într-un moment în care partenerul, prietenul sau ruda trebuie să treacă prin experienţa de a suferi de limfom non-Hodgkin. Nu există însă motive să vă simţiţi astfel.
A te simţi izolat şi singur atunci când te concentrezi pe îngrijirea cuiva bolnav este un lucru obişnuit, mai ales dacă nu puteţi întreţine aceleaşi interacţiuni sociale pe care le aveaţi înainte de acest diagnostic.
Totuşi, nu sunteţi singuri. Există o serie de surse de sprijin pentru aparţinători. Echipa medicală de la clinica specializată, medicul de familie sau medicul de familie al pacientului vor putea să vă ofere sfaturi.
Există, pe plan local şi naţional, numeroase organizaţii şi grupuri de sprijin care vă pot oferi sprijin practic şi emoţional.

2182_19

Este important să aveţi grijă de dumneavoastră

Mulţi dintre aparţinători dedică atât de mult timp şi efort având grijă de necesităţile persoanei cu limfom non-Hodgkin încât se neglijează pe ei înşişi.
Uneori, aparţinătorii se simt vinovaţi pentru că alocă timp propriei persoane, ca şi cum şi-ar dezamăgi prietenul, ruda sau partenerul.
Este important să nu uitaţi că a avea grijă de propria sănătate nu trebuie să vă provoace sentimente de vinovăţie. Nu puteţi îngriji foarte bine o altă persoană dacă dumneavoastră sunteţi epuizat fizic sau emoţional.
Dacă nu vă simţiţi bine, asiguraţi-vă că mergeţi imediat la medic, deşi vă simţiţi ispitit să trataţi propria afecţiune ca minoră. Şi asiguraţi-vă că aveţi o alimentaţie sănătoasă şi că dormiţi suficient.
De asemenea, petreceţi timp şi cu alte persoane, nu doar cu cea pe care o îngrijiţi. Acordaţi-vă timp în fiecare zi pentru o pauză, pentru a merge la magazine, la o plimbare, pentru a citi o carte sau pentru a vă ocupa de un hobby sau de un curs care vă face plăcere.
Nu vă gândiţi că trebuie să faceţi dumneavoastră totul pentru partenerul, ruda sau prietenul dumneavoastră. Dacă simţiţi că aveţi nevoie de ajutor, nu ezitaţi să îl solicitaţi. Nu uitaţi,că poate prietenii sau alţi membri ai familiei nu îndrăznesc să se ofere şi aşteaptă doar să le cereţi ajutorul. V-ar putea fi de ajutor să acceptaţi sprijinul prietenilor sau familiei.
De exemplu, aţi putea cere, din când în când, unui prieten sau altui membru al familiei să vă înlocuiască. Astfel veţi putea să vă acordaţi pauza pe care o meritaţi sau timpul necesar unei vacanţe atât de dorite.