Îngrijirea unei persoane cu LNH
În cazul în care o persoană cunoscută dumneavoastră a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin (LNH) şi se bazează pe îngrijirea dumneavoastră, poate fi dificil să ştiţi cum să procedaţi.
Persoanele care suferă de limfom non-Hodgkin ar putea avea nevoie de ajutor pentru efectuarea activităţilor zilnice în perioadele în care nu se simt bine. Dar a-i ajuta să ducă mai uşor povara bolii poate fi, adesea, la fel de important pentru starea lor de bine.
Nu se poate şti cu uşurinţă ce trebuie spus sau făcut în această situaţie şi nu există nicio abordare „corectă" sau „greşită". Dintre toţi cei care ţin la prietenul, ruda sau partenerul dumneavoastră, cum ar fi membrii echipei medicale sau ai grupurilor locale de suport, probabil dumneavoastră ştiţi cel mai bine. De aceea, perspectiva dumneavoastră asupra modului în care se simte poate conta enorm pentru îngrijirea persoanei respective.
De exemplu, este normal să simţiţi că trebuie să „ridicaţi moralul" partenerului, rudei sau prietenului dumneavoastră şi vor exista momente când tocmai de acest lucru are nevoie. Totuşi, pot exista şi momente în care acesta este ultimul lucru pe care şi-l doresc, neavând nevoie decât de un ascultător înţelegător.
Cel mai important lucru pe care îl puteţi face este pur şi simplu să fiţi alături şi să vă faceţi timp să îi ascultaţi şi să le oferiţi sfaturi practice dacă au nevoie.
Ce se va întâmpla cu prietenul sau ruda mea care suferă de limfom non-Hodgkin?
Ce se va întâmpla cu această persoană care suferă de limfom non-Hodgkin (LNH) va depinde în mare măsură de tipul de LNH pe care îl are. Simptomele obişnuite ale majorităţii tipurilor de LNH includ oboseală, dificultăţi de respiraţie şi transpiraţii abundente, dar şi apariţia unor noduli sau umflături.
Totuşi, mulţi pacienţi cu limfom non-Hodgkin pot avea perioade lungi de timp în care simptomele se manifestă foarte puţin sau deloc şi în care pot duce o viaţă normală.
În tratamentul limfomului non-Hodgkin, scopul este de a ajuta pacienţii să ducă o viaţă cât mai normală în prezenţa bolii. Ţinând cont că pacienţii vor fi trataţi cu cel puţin un ciclu de tratament pe durata LNH, este foarte important ca după tratament să îşi recapete viaţa normală.
Puteţi afla mai multe despre ce va resimţi prietenul sau ruda în timpul bolii şi al tratamentului pentru LNH citind secţiunile referitoare la tipul şi la stadiul bolii lor.
De exemplu, secţiuni diferite se adresează pacienţilor cu limfom non-Hodgkin agresiv sau indolent, caracteristice pacientului recent diagnosticat, în perioadă de remisiune sau recădere. Prietenul sau ruda, sau echipa medicală care îl îngrijeşte vor putea să vă ofere sfaturi în cazul în care nu sunteţi siguri ce tip sau stadiu de LNH au.
De asemenea, este important să nu uitaţi că experienţa fiecărui pacient cu limfom non-Hodgkin este unică. Astfel, deşi acest site vă poate oferi o imagine corectă asupra a ceea ce li se întâmplă celor mai mulţi dintre pacienţii cu LNH, este posibil să nu se aplice persoanei pe care o cunoaşteţi.
Variantele de tratament pot fi diferite de la o ţară la alta sau de la un spital la altul, de aceea cel mai bine este să le cereţi sfaturi referitor la ceea ce vă aşteaptă membrilor echipei medicale care au grijă de ruda sau prietenul dumneavoastră.
Colaboraţi cu persoana pe care o îngrijiţi
Poate fi dificil să aveţi grijă de o persoană dragă, dar nu uitaţi, şi a fi îngrijit poate fi la fel de dificil. Va trebui să colaboraţi pentru a identifica cea mai bună cale, fără ca nici unul dintre dumneavoastră să simţiţi că nu aveţi control asupra propriei vieţi.
Cel mai important lucru pe care îl puteţi face este să discutaţi cu prietenul sau cu ruda despre modul în care se simt şi despre ceea ce au nevoie din partea dumneavoastră, dar şi despre ceea ce dumneavoastră aveţi nevoie din partea lor. Şi nu uitaţi că nevoile lor se pot schimba în momente diferite ale bolii, de aceea este important să vă menţineţi flexibilitatea.
Pot exista momente în care persoana care suferă de limfom non-Hodgkin (LNH) necesită mai multă îngrijire - atunci când sunt sub tratament sau când se manifestă simptomele, de exemplu. Există însă şi alte momente în care simptomele aproape că dispar, iar ambele părţi trebuie să profite de aceste oportunităţi pentru a vă întoarce, pe cât posibil, la normal.
Îngrijirea cu jumătate de normă a unei persoane cu limfom non-Hodgkin
Îngrijirea unei persoane cu limfom non-Hodgkin (LNH) poate fi dificilă dacă aveţi un serviciu sau dacă nu puteţi locui împreună cu prietenul sau cu ruda respectivă. Multe persoane se simt vinovate sau îngrijorate pentru că trebuie să lase singură pesoana pe care o îngrijesc.
Totuşi, nu trebuie să vă simţiţi vinovaţi - şi dumneavoastră aveţi o viaţă. Este important să nu uitaţi că trebuie să vă continuaţi viaţa şi să vă îndepliniţi responsabilităţile astfel încât să puteţi îngriji ruda sau persoana respectivă pe termen lung.
Este o idee bună şi să vă informaţi angajatorul despre situaţie de la bun început, în loc să aşteptaţi să apară vreo problemă. Angajatorii sunt de obicei foarte înţelegători şi este posibil să vă permită să aveţi un program mai flexibil sau să lucraţi de acasă.
Persoanele care locuiesc foarte departe se confruntă cu o dilemă reală.
Vor simţi că dezamăgesc persoana dragă şi că supun unei presiuni pe cei care locuiesc mai aproape deoarece nu sunt capabile să le viziteze la fel de des pe cât şi-ar dori,
Totuşi, persoanele cu limfom non-Hodgkin înţeleg faptul că prietenii şi rudele nu le pot acorda suportul pe care şi-ar dori să îl ofere în cazul în care circumstanţele ar fi diferite. Uneori ceva pe atât de simplu precum o scrisoare, un mesaj electronic sau un telefon pot face o diferenţă uluitoare şi le pot crea o stare de bine.
Ne vom descurca financiar?
Un diagnostic sever precum limfomul non-Hodgkin (LNH) poate avea un impact enorm asupra resurselor financiare ale unei persoane, deoarece le va afecta capacitatea de a lucra, cel puţin pe termen scurt.
Este posibil să decideţi să renunţaţi la serviciu sau să aveţi un program mai scurt pentru a putea îngriji prietenul sau ruda, fapt care inevitabil vă va afecta şi resursele financiare. Pe de altă parte, acest lucru este evident imposibil sau adecvat pentru o persoană care trebuie să îngrijească un pacient.
Unii pacienţi cu limfom non-Hodgkin au dreptul la anumite beneficii, în funcţie de circumstanţele lor. Dacă dumneavoastră sau persoana pe care o îngrijiţi sunteţi angajaţi, trebuie să discutaţi, fiecare, cu departamentul de resurse umane de la serviciu posibilitatea de a obţine sprijin. Deşi asistenta, medicul de familie sau medicul specialist nu vă vor putea ajuta în mod direct, vă pot oferi sfaturi referitor la organizaţiile care vă pot oferi sprijin, despre cum puteţi controla situaţia resurselor financiare în cazul în care îngrijiţi un pacient care suferă de limfom non-Hodgkin. Şi grupurile locale de sprijin vă pot oferi sfaturi relevante şi actualizate.