roche.png
lymphomalife-ro.gif

Perioada de remisiune

Acum sunteţi în perioada de remisiune a LNH, deci vă puteţi întoarce la viaţa normală. Deşi poate nu sunteţi pregătiţi să vă întoarceţi la serviciu, cu siguranţă puteţi începe să vă bucuraţi din nou de activităţi zilnice şi de hobby-urile dumneavoastra.

Folosiţi această secţiune din www.viaţaculimfom.ro pentru a afla mai multe despre controalele periodice, despre semnele incipiente ale unei posibile recidive şi despre modificările pe care le puteţi face pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi.

Programul nostru de suport www.viaţaculimfom.ro include şi o serie de materiale tipărite care vă vor ajuta să înţelegeţi boala şi tratamentul LNH şi să vă bucuraţi de viaţă.

Ce înseamnă faptul că sunt în perioada de remisiune?

Nu există un răspuns uşor sau direct la această întrebare deoarece experienţa fiecărui pacient cu LNH este unică. Remisiunea înseamnă că tratamentul dumneavoastră a fost eficient şi că acum aveţi puţine simptome, sau chiar deloc. Totuşi, fiecare pacient este unic şi nu se poate prezice cu exactitate ce vi se va întâmpla şi cum vă veţi simţi.

Cu ajutorul informatiilor din site-ul nostru www.viaţaculimfom.ro vă putem oferi o imagine generală despre ceea ce înseamnă remisiunea, dar nu trebuie să uitaţi că este posibil ca dumneavoastră să nu vi se aplice ceea ce este valid pentru majoritatea pacienţilor. De aceea, este foarte important să discutaţi cu medicul despre situaţia dumneavoastră individuală.

  • În cazul a aproximativ trei din patru pacienţi cu limfom non-Hodgkin indolent, simptomatic, avansat, se obţine remisiunea după primul regim terapeutic.
  • Remisiunea durează în general între 1,5 şi 4 ani, chiar şi mai mult de atât, dar recidivele pot apărea de mai multe ori.
  • Poate fi necesară reluarea tratamentului, iar perioadele în care nu se urmează un tratament vor deveni din ce în ce mai scurte. Pacienţii cu LNH supravieţuiesc în general între 7 şi 10 ani după diagnostic. Totuşi, aceste estimări depind semnificativ de vârsta şi starea de sănătate a pacientului, existând speranţa că noile tratamente vor prelungi supravieţuirea.

În general, remisiunea este o perioadă în care vă veţi simţi mult mai bine şi în care vă puteţi reîntoarce la viaţa pe care o aveaţi înainte.

Este posibil să nu puteţi face din nou chiar tot ceea ce făceaţi înainte. Este important să fiţi atent la reacţiile corpului dumneavoastră şi să nu vă angajaţi la lucruri mult prea solicitante. Totuşi, aţi trecut cu bine peste tratament şi ar trebui să vă simţiţi mult mai bine decât atunci când LNH era activ. De aceea, rămâneţi optimişti şi încercaţi să profitaţi la maximum de această perioadă fără simptome.

Vizitele la clinică pentru controalele periodice

Este posibil ca în remisiune să aveţi foarte puţine simptome, deşi nu vă veţi simţi total refăcut. De aceea, în majoritatea timpului, nu vă veţi gândi la LNH de care suferiţi, singurul moment în care vă veţi reaminti acest lucru fiind consultaţiile periodice pentru care trebuie să reveniţi la clinică.

Este de înţeles faptul că aceste vizite vă îngrozesc. Sunt însă o oportunitate de a adresa orice întrebare pe care o aveţi, de a vă asigura că lucrurile evoluează pozitiv şi că, dacă se întâmplă ceva rău, poate fi depistat şi tratat din timp.

Citiţi sfaturile referitoare la vizitele la clinică

Modificări ale stilului de viaţă

Este posibil să vă daţi seama că sunt necesare unele modificări ale stilului de viaţă prin care să puteţi depăşi experienţa LNH. În acelaşi timp, este posibil să vă întoarceţi la o viaţă normală în timpul remisiunii. Fiecare pacient este unic, de aceea este important să daţi atenţia cuvenită organismului pentru a vedea cum reacţionează şi să faceţi doar ce vă simţiţi în stare.
Aflaţi mai multe despre modificările pe care le puteţi face pentru a trece peste limfomul non-Hodgkin

Cum puteţi obţine suport

Deşi remisiunea vă va permite să vă întoarceţi la viaţa normală, este important să nu uitaţi că puteţi beneficia de suport în cazul în care aveţi nevoie.

Deşi vă simţiţi mai bine, faptul că aveţi LNH poate fi o provocare din punct de vedere fizic şi emoţional. De aceea, nu uitaţi că echipa medicală şi grupurile de suport pentru pacienţi şi, desigur, www.ViatacuLimfom.ro, vor fi întotdeauna alături de dumneavoastra pentru a vă oferi suport şi sfaturi. Şi nu uitaţi că veţi putea lua legătura permanent cu echipa medicală prin intermediul controalelor periodice.
Aflaţi detaliile de contact ale grupurilor de suport pentru pacienţii cu limfom non-Hodgkin