roche.png
lymphomalife-ro.gif

Activităţile zilnice

Unii pacienţi cu LNH îşi pot relua viaţa normală aproape imediat după tratament, în timp ce altora reluarea activităţior normale le ia mai mult timp. Indiferent care este situaţia dumneavoastră, este important să simţiţi că sunteţi în formă maximă şi că vă puteţi bucura de viaţă cât mai mult ţinând cont că aţi scăpat de simptome.

Ţinând cont că tratamentul s-a încheiat, vă veţi simţi tentaţi să vă depăşiţi limitele şi să încercaţi să vă reluaţi, înainte de a fi pregătiţi, toate activităţile anterioare sau să încercaţi unele noi. Trebuie să aveţi o perspectivă realistă asupra a ceea ce puteţi face şi să faceţi paşi mici.

În general, majoritatea oamenilor descoperă că pot continua să facă tot ceea ce făceau dintotdeauna, dar că sunt necesare unele mici ajustări. De exemplu, dacă vă simţiţi obosiţi, nu înseamnă că va trebui să lipsiţi de la un eveniment important. Trebuie doar să vă faceţi planuri în funcţie de acesta şi să vă odihniţi înainte şi după.

Aceeaşi metodă se aplică activitaţii zilnice, serviciului şi sarcinilor casnice. Dacă faceţi lucrurile în ritmul propriu şi vă acordaţi timp pentru a vă odihni între activităţi, veţi descoperi că puteţi îndeplini majoritatea activităţilor zilnice, ca înainte de apariţia bolii.

Unele dintre tratamentele pentru LNH, cum ar fi chimioterapia şi radioterapia, pot afecta sistemul dumneavoastra natural de apărare (sistemul imunitar) şi creşte astfel riscul de apariţie a infecţiilor. Acest efect nu este permanent. Dar în timpul tratamentului şi imediat după încheierea acestuia, este bine să evitaţi mulţimile şi contactul cu persoanele care au semne de boală.

Poate fi benefic şi ca restul persoanelor care locuiesc cu dumneavoastră să îşi ia anumite măsuri de precauţie, cum ar fi să se vaccineze anti-gripal, pentru a reduce riscul să vă transmită dumneavoastră o infecţie. Aceste aspecte trebuie discutate cu medicul dumneavoastră sau cu alt membru al echipei medicale.

Ce impact va avea LNH asupra capacităţii de a conduce?

 

Boala în sine nu va avea un impact direct asupra abilităţii de a conduce, dar unii dintre agenţii chimioterapici şi alte medicamente administrate în tratamentul LNH pot fi contraindicate pentru a conduce. Aceste efecte nu sunt permanente. Întrebaţi medicul dacă trebuie să nu mai conduceţi şi, dacă răspunsul este afirmativ, cât timp.

Ce impact va avea LNH asupra vacanţelor?

 

Mulţi pacienţi cu LNH descoperă că pot pleca în vacanţă, aşa cum făceau înainte de boală. Alţii preferă să aştepte cu entuziasm o vacanţă planificată ca recompensă după încheierea tratamentului. Totuşi, vor exista perioade în timpul tratamentului când e mai bine să nu plecaţi de acasă. De exemplu, unele tratamente suprimă sistemul imunitar pentru un timp, făcându-vă mai vulnerabili la apariţia infecţiilor. De aceea, este înţelept să discutaţi planurile de vacanţă cu medicul dumneavoastră.

Vaccinurile sunt alt aspect care trebuie luat în considerare. Unele vaccinuri sunt contraindicate pacienţilor cu LNH. Dacă vă gândiţi la o vacanţă într-un loc pentru care sunt necesare anumite vaccinuri, discutaţi aceasta cu medicul înainte de a face aranjamentele de călătorie.

Deşi este recomandabil ca pacienţii să evite vacanţele de tip „aventuri extreme", le-ar putea fi benefic să plece într-o vacanţă într-un loc ce le place foarte mult sau în care şi-au dorit întotdeauna să meargă.