roche.png
lymphomalife-ro.gif

La ce să vă aşteptaţi

După diagnosticarea cu limfom non-Hodgkin indolent (LNH), cu siguranţă veţi dori să ştiţi şi ce urmează să vi se întâmple. Prin intermediul acestui site vă putem oferi o imagine generală asupra experienţelor pe care le trăiesc de obicei persoanele care suferă de LNH indolent. Însă nu trebuie să uitaţi că experienţa fiecărui pacient în parte este unică şi că hematologul dumneavoastra este cea mai indicată persoană cu care puteţi discuta despre situaţia dumneavoastra.

Principalele lucruri pe care trebuie să le ştiţi

• Limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent de care suferiţi progresează lent şi este posibil să nu determine nici un fel de simptome la început sau pentru o bună bucată de timp.
• Dacă nu aveţi simptome, este posibil să nu aveţi nevoie imediat de tratament medicamentos. Această strategie este cunoscută drept „Aşteptare şi observaţie".
• Deşi LNH este acum o realitate a vieţii dumneavoastra, vor exista perioade lungi de timp în care nu veţi avea deloc simptome - această perioadă se numeşte remisiune.
• Adesea, pacienţii cu LNH indolent pot avea o speranţă normală de viaţă şi pot supravieţui mulţi ani în pofida bolii.
• Scopul tratamentului LNH indolent este de a creşte durata perioadei fără simptome şi de a amâna cât mai mult timp iniţierea altui tratament, dar se pot face şi încercări de remisiune completă a bolii, cu ajutorul unor regimuri recente, mai agresive.

 

Limfomul non-Hodgkin (LNH) de care suferiţi are o evoluţie lentă şi este posibil să nu determine nici un fel de simptome la început sau pentru o bună bucată de timp.

 

Aflaţi mai multe...

• Aceasta înseamnă de asemenea că poate trece ceva timp până la diagnosticarea LNH indolent de care suferiţi.
• De fapt, LNH indolent este adesea descoperit „întâmplător", când pacientul merge la medic pentru un cu totul alt motiv.
• De exemplu, medicul poate descoperi, la examenul fizic de rutină, un ganglion limfatic mărit. Uneori, o investigaţie - cum ar fi analizele de sânge sau o radiografie toracică - poate scoate la iveală ceva anormal, care este apoi investigat şi atribuit LNH.
• Din această cauză, la momentul diagnosticului, LNH indolent este extins dincolo de una sau două grupe de ganglioni limfatici. Chiar şi în aceste condiţii, LNH răspunde foarte bine la tratament şi vă puteţi bucura de perioade lungi de timp fără simptome.
• Unii pacienţi cu LNH indolent se adresează medicului din cauza simptomelor. Cel mai frecvent simptom este un ganglion limfatic mărit, care este observat ca o umflătură, de obicei la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală. La momentul diagnosticului, este posibil ca pacienţii să aibă şi alte simptome caracteristice LNH.

Aflati mai multe despre simptomele limfomului non-Hodgkin indolent

Dacă nu aveţi simptome, este posibil să nu aveţi nevoie imediat de tratament. Această strategie este cunoscută drept „Aşteptare şi observaţie".

 

Aflaţi mai multe...

• Dacă la momentul diagnosticului nu aveţi nici un fel de simptome şi aveţi boală în stadiu avansat, de obicei este mai bine să se aştepte apariţia simptomelor înainte de iniţierea tratamentului.
• Aceasta strategie nu înseamnă că nu se va face nimic pentru dumneavoastră: veţi fi monitorizat periodic în ambulatoriu pentru a se urmări statusul dumneavoastra.
• Avantajul strategiei este acela că nu va trebui să vă confruntaţi imediat cu potenţialele efecte adverse ale tratamentului şi că se va recurge la tratament doar la apariţia simptomelor.

 

Deşi limfomul non-Hodgkin este acum o realitate a vieţii dumneavoastra, vor putea exista perioade lungi de timp în care nu veţi avea deloc simptome - o astfel de perioadă se numeşte perioadă de remisiune.

 

Aflaţi mai multe...

• În cazul limfomului non-Hodgkin tratamentul poate asigura, de obicei, remisiunea. În mod obişnuit, această perioadă de remisiune în care boala nu se va manifesta poate dura între 1,5 şi 4 ani sau chiar mai mult. Totuşi, în cazul multor pacienţi, LNH indolent poate recade după un interval de timp.
• La unii pacienţi recăderea LNH indolent înseamnă o formă diferită a bolii, de exemplu, o formă agresivă a limfoamelor.
• De aceea, este foarte important ca pacienţii care au primit tratament pentru LNH indolent să fie supuşi unor controale şi investigaţii periodice, în conformitate cu recomandările medicului sau a echipei de specialişti, deşi se simt foarte bine.

Adesea, pacienţii cu LNH indolent pot avea o speranţă normală de viaţă şi pot trăi mulţi ani în pofida bolii.

 

Aflaţi mai multe...

• Deşi nu se poate anticipa cum veţi răspunde la tratament, ştim că în cazul a aproximativ 70-90% dintre pacienţii cu LNH indolent avansat se obţine remisiune după tratamentul iniţial [1,2,3].
• Pacienţii cu LNH indolent supravieţuiesc în medie între şapte şi zece ani după diagnosticare, dar supravieţuirea se poate prelungi considerabil cu ajutorul terapiilor mai recente. Majoritatea pacienţilor cu această formă a bolii vor avea recăderi, în pofida tratamentului. Durata intervalului dintre tratament şi recădere variază, dar de obicei se situează între 1,5 şi 4 ani.

Scopul tratamentului LNH indolent este de a creşte durata perioadei fără simptome şi de a amâna cât mai mult timp iniţierea altui tratament, dar se pot face şi încercări de remisiune completă a bolii, cu ajutorul unor regimuri recente, mai agresive.

 

Aflaţi mai multe...

• Există tratamente pentru toate tipurile de LNH. Nu este întotdeauna posibilă remisiunea completă, dar în cazul LNH indolent se poate obţine remisiune parţială ceea ce înseamnă reducerea masei limfomului astfel încât să nu mai cauzeze simptome.
• Uneori, remisiunea - sau perioada fără simptome - poate dura mulţi ani.
• Tratamentul pe care îl veţi primi depinde de numeroase aspecte, care includ:
o Tipul de LNH de care suferiţi
o Stadiul LNH de care suferiţi
o Localizarea limfomului
o Starea dumneavoastra generală de sănătate şi vârsta

 

Aflati mai multe despre tratamentul limfomului non-Hodgkin indolent

Referinţe

  1. 1. Chemotherapy plus Rituximab versus chemotherapy alone for B-cell non-Hodgkin's lymphoma (Review)Schulz H, et al, Copyright © 2009 The Cochrane Collaboration. Published by JohnWiley & Sons, Ltd.

  2. 2. Rituximab A Review of its Use in Non-Hodgkin's Lymphoma and Chronic Lymphocytic Leukaemia Greg L. Plosker and David P. Figgitt, Drugs 2003; 63 (8): 803-843;

  3. 3. Czuczman MS. CHOP plus rituximab chemoimmunotherapy of indolent B-cell lymphoma. Semin Oncol 1999; 26 (5): 88-96