roche.png
lymphomalife-ro.gif

Tratament şi rezultate

Există numeroase opţiuni diferite de tratament disponibile pentru limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent. Tratamentul va fi ales special pentru dumneavoastra de către echipa de îngrijire medicală şi va depinde de:
• Tipul sau gradul LNH de care suferiţi
• Stadiul LNH
• Starea de sănătate şi circumstanţele dumneavoastră individuale
• Dorinţele şi necesităţile dumneavoastră personale
Deoarece există multe tipuri diferite de limfom non-Hodgkin şi deoarece tratamentul trebuie individualizat în funcţie de aspectele menţionate mai sus, este extrem de important să se aştepte rezultatele analizelor înainte de iniţierea unui plan terapeutic.

Ce tratament voi primi?

Limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent progresează lent şi de aceea este posibil ca tratamentul să nu fie iniţiat imediat. Această strategie este cunoscută drept „Aşteptare şi observaţie".

Mi s-a spus că în acest stadiu nu este necesară iniţierea vreunui tratament


Dacă suferiţi de limfom non-Hodgkin (LNH) indolent, este posibil să primiţi radioterapie, care înseamnă că ganglionii afectaţi vor fi trataţi cu radiaţii .

Încep radioterapia

Dacă aţi fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin indolent şi veţi primi tratament pe termen lung, se va începe tratamentul de inducţie. Obiectivul acestuia este de a reduce simptomele şi de a se obţine remisiunea, care vă va prelungi supravieţuirea şi va amâna momentul iniţierii unui tratament ulterior.
În cazul limfomului folicular, acest tratament implică un ciclu terapeutic de câteva săptămâni alcătuit din imunoterapie plus chiomioterapie.
Încep tratamentul de inducţie

După ce se obţine remisiunea cu ajutorul tratamentului de inducţie, se poate adăuga terapia de întreţinere pentru ca revenirea bolii (recădere) să fie amânată cât mai mult posibil şi pentru a se amâna momentul iniţierii unui tratament ulterior. Aceasta implică doze periodice de imunoterapie, la fiecare câteva luni timp de până la doi ani.

Nu ştiu cu siguranţă ce tratament voi primi

Dacă aţi fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin indolent, probabil că se aşteaptă încă rezultatele analizelor înainte ca medicul să ia decizii asupra unui plan terapeutic. Este important să se aştepte rezultatele analizelor înainte de a se decide care plan terapeutic va fi folosit, deoarece vor contribui la stabilirea opţiunii terapeutice adecvate.
În general, dacă suferiţi de limfom non-Hodgkin (LNH) indolent:

Pacienţii cu stadiu incipient (doar una sau două grupe ganglionare sunt afectate) vor primi radioterapie ţintită asupra grupelor ganglionare afectate.

Pacienţii cu stadiu avansat (mai mult de două grupe de ganglioni limfatici sunt afectate) asimptomatici (făra simptome) vor intra în strategia Aşteptare şi observaţie. Astfel vor sta lucrurile pentru majoritatea pacienţilor recent diagnosticaţi cu LNH indolent.
La majoritatea pacienţilor cu stadiu avansat simptomatici se va iniţia tratament de inducţie cu imunoterapie şi chimioterapie.

Continuarea imunoterapiei după finalizarea tratamentului iniţial de inducţie, se numeşte tratament de întreţinere. Această strategie terapeutică este deja aprobată pentru pacienţii nou diagnosticaţi în unele ţări, cum ar fi Canada, şi este aprobată în majoritatea ţărilor (inclusiv Romania) şi pentru utilizare la pacienţii ale căror simptome au reapărut după tratament (recădere).

 

Ce mi se va întâmpla după tratament?


De obicei, pacienţii cu LNH indolent au perioade lungi de remisiune, când au puţine simptome sau deloc. În această perioadă, calitatea vieţii poate fi excelentă şi doar câteva schimbări minore vă despart de o viaţă absolut normală.
Nu uitaţi că fiecare pacient cu LNH trăieşte o experienţă unică. Vă putem oferi o idee despre ceea ce li se întâmplă majorităţii pacienţilor, dar experienţa dumneavoastra va fi unică. Cea mai indicată persoană care vă poate vorbi despre ce se va întâmpla este medicul care se ocupă de dumneavoastră.
Află mai multe despre rezultatele tratamentului pentru limfomul non-Hodgkin