roche.png
lymphomalife-ro.gif

Terapia de întreţinere

În cazul în care terapia de inducţie pentru limfom non-Hodgkin indolent a fost eficientă şi simptomele au dispărut (remisiune), terapia de întreţinere poate fi o opţiune. Scopul terapiei de întreţinere este de a se încerca prelungirea perioadei asimptomatice şi de a amâna evoluţia bolii. În unele cazuri, poate duce la remisiunea completă a bolii.

Terapia de întreţinere este de obicei administrată după terapia de inducţie pentru recidivă. Dar, în unele cazuri, medicul dumneavoastră ar putea decide că terapia de întreţinere este o opţiune adecvată după tratamentul de inducţie. Beneficiile utilizării terapiei de întreţinere după finalizarea celei de inducţie este evaluată în studii clinice. Totuşi, tratamentul de întreţinere după cel de inducţie este aprobat în unele ţări, cum ar fi Canada.

Nu uitaţi că experienţa fiecărui pacient cu limfom non-Hodgkin este unică şi că terapia de întreţinere poate să nu fie opţiunea optimă pentru dumneavoastră. Medicul dumneavoastră sau asistenta vă va putea explica mai multe despre tratament şi despre motivul pentru care s-a optat pentru acesta în cazul dumneavoastră.


Vreau să aflu mai multe despre terapia de întreţinere pentru limfom non-Hodgkin

În terapia de întreţinere veţi primi în continuare doze de imunoterapie, dar mult mai rar, şi fără chimioterapie

Terapia de întreţinere constă în continuarea imunoterapiei cu anticorpi monoclonali pe care aţi primit-o în timpul tratamentului de inducţie, dar nu veţi mai primi agenţi chimioterapici în acelaşi timp, iar dozele de imunoterapie se administrează mai rar.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât de des veţi primi terapie de întreţinere.

Este posibil să primiţi până la 8 cicluri de terapie de întreţinere, care poate dura aproximativ 2 ani. Medicul dumneavoastră va decide ce durată va avea terapia de întreţinere în cazul dumneavoastră.

Terapia de întreţinere are scopul de a prelungi remisiunea cât mai mult timp posibil

Şansele de vindecare totală în limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent, o boală cronică, sunt aproape nule. De obicei, pacienţii cu LNH se bucură de perioade lungi de remisiune, asimptomatice, urmate de perioade în care simptomele reapar, cunoscute ca recădere sau recidivă. De aceea, LNH indolent necesită tratament pe termen lung.

După reducerea masei limfomului cu ajutorul terapiei de inducţie, terapia de întreţinere are scopul de a prelungi remisiunea (perioada asimptomatică) cât mai mult. În unele cazuri însă terapia de întreţinere poate ajuta la remisiunea completă a bolii.

Majoritatea pacienţilor care reuşesc să finalizeze tratamentul de inducţie suferă o recidivă şi necesită reluarea tratamentului. Cele mai importante sunt maximizarea remisiunii şi amânarea reluării tratamentului. Cercetările au arătat deja că tratamentul de întreţinere poate asigura aceste rezultate la pacienţii cu recidivă.

În prezent, imunoterapia de întreţinere este evaluată în studii clinice pentru a se determina dacă oferă beneficii în cadrul terapiei iniţiale de întreţinere.

În Europa, imunoterapia de întreţinere este aprobată doar pentru pacienţii cu recidivă, dar în ţări cum ar fi Canada şi Elveţia este aprobată atât pentru tratamentul pacienţilor recent diagnosticaţi cât şi al celor cu recidivă.

Află mai multe despre terapia de întreţinere în limfomul non-Hodgkin recidivat

Terapia de întreţinere are efecte adverse?

Imunoterapia poate cauza efecte adverse, dar nu apar la toţi pacienţii.

Majoritatea efectelor adverse sunt uşoare sau moderate, dar unele pot fi severe şi necesită tratament. Rar, unele dintre aceste reacţii au fost fatale. Trebuie să discutaţi cu medicul potenţialele efecte adverse.

În timpul tratamentului de întreţinere nu veţi primi chimioterapie şi nici nu vă veţi confrunta cu nici unul dintre efectele adverse pe care le cauzează, cum ar fi greaţa severă şi căderea părului.

Pentru mai multe informaţii despre efectele adverse ale terapiei de întreţinere, citiţi prospectele care însoţesc medicaţia pe care o primiţi.


Află mai multe despre imunoterapie în limfomul non-Hodgkin

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv