roche.png
lymphomalife-ro.gif

Managementul febrei şi al transpiraţiilor nocturne

Febra şi transpiraţiile nocturne sunt simptome obişnuite ale limfomului non-Hodgkin(LNH) şi sunt folosite în a stabili stadiul bolii, alături de scăderea inexplicabilă în greutate. Acestea pot fi induse şi de chimioterapie şi radioterapie.

Puteţi primi medicaţie pentru tratamentul acestor simptome

Medicul şi echipa dumneavoastră medicală pot prescrie medicamente precum paracetamol, care poate scădea febra.

Tehnicile de reducere a stresului pot fi utile

Tehnicile de relaxare care contribuie la reducerea stresului şi exerciţiile periodice uşoare vă pot fi utile. Este important să alegeţi o activitate care vă face plăcere şi care nu vă solicită prea mult, dar şi să recurgeţi la această activitate cu uşurinţă oricând simţiţi nevoia de a o efectua.

Încercaţi să evitaţi alimentele sau băuturile care agravează simptomele

Anumite alimente şi băuturi, cum ar fi alimentele condimentate, cofeina, alcoolul, zahărul şi băuturile fierbinţi pot agrava febra şi transpiraţiile nocturne, de aceea este bine să le evitaţi, mai ales înainte de culcare.

Există şi idei practice pe care pacienţii le pot adopta în controlul febrei şi al transpiraţiilor nocturne

Acestea sunt:

  • Purtaţi haine din bumbac, acest material absoarbe umezeala şi poate să ţină cald şi după scăderea febrei.
  • Purtaţi articole diferite de îmbrăcăminte, care pot fi scoase şi îmbrăcate din nou atunci când temperatura corpului fluctuează.
  • Folosiţi mai multe tipuri de pături, nu doar o pilotă. Astfel vă puteţi înveli sau dezveli pe timpul nopţii. Se recomandă folosirea cearşafurilor din materiale naturale deoarece permit pielii să respire.
  • Folosiţi sprayuri şi comprese pentru scăderea febrei. Puteţi adăuga uleiuri parfumate în sprayuri, cum ar fi mentă, care contribuie la senzaţia răcoritoare, şi lavandă, care are un efect relaxant.