roche.png
lymphomalife-ro.gif

Pregătirea pentru tratament

Deşi aţi fost deja la spital, la clinică sau în cabinetul medicului pentru a primi tratament de multe ori în trecut, reluarea tratamentului pentru limfom non-Hodgkin indolent recidivat rămâne o experienţă descuranjantă. Este posibil să fi trecut ceva timp de la ultima şedinţă de tratament.

Dacă vă veţi pregăti înainte de a merge din nou experienţa se va simplifica.

Aici la www.ViatacuLimfom.ro puteţi găsi idei practice care vă vor reaminti de lucrurile la care trebuie să vă gândiţi înainte de vizită.

Pregătiţi-vă pentru şedinţele de tratament

Înainte de prima şedinţă de tratament dintr-un ciclu terapeutic este posibil să fi fost monitorizat peste noapte, în unele cazuri chiar mai mult timp. Aceasta depinde de planul dumneavoastră individual de tratament.

Dacă nu ştiţi la ce să vă aşteptaţi, trebuie să discutaţi cu persoana de contact din echipa medicală care vă îngrijeşte, cum ar fi asistenta sau medicul hematolog. Vor putea să vă răspundă la întrebările despre vizită înainte.

Probabil vi s-a cerut să aduceţi diverse lucruri cu dumneavoastră la vizita de tratament, cum ar fi documentele medicale. Este important să acordaţi atenţie acestui lucru, pentru a nu uita nimic din ceea ce vi s-a cerut.

Dacă rămâneţi internat peste noapte sau mai mult, gândiţi-vă la ce veţi purta cât veţi sta internaţi şi la cum veţi face să treacă timpul între tratamente şi teste. Jocurile şi cărţile vor face să treacă timpul mai uşor.

Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră şi medicamentele pe care le luaţi în momentul de faţă şi să aveţi rezerve suficiente pentru toată durata şederii.

Gândiţi-vă cum veţi ajunge acolo şi cum vă veţi întoarce

Dacă veţi planifica modul în care veţi merge şi vă veţi întoarce de la spital nu va trebui să vă mai gândiţi la acest lucru în ziua consultaţiei.

Acest lucru este extrem de important dacă veţi primi un tratament care vă va provoca oboseală sau stare de rău.

Trebuie să vă gândiţi cu atenţie la cum vă veţi simţi după tratament şi dacă simţiţi nevoia să vă ia cineva de la spital după încheierea vizitei. Este o idee bună să cereţi sfatul echipei de îngrijire.

Veniţi însoţiţi dacă simţiţi nevoia

Dacă simţiţi că aveţi nevoie de suport pe durata vizitei, puteţi cere unui prieten sau unui membru al familiei să vă însoţească.

Vă vor ţine companie pe durata tratamentului sau în timp ce aşteptaţi, şi vă vor ajuta să vă amintiţi şi să discutaţi informaţiile pe care le primiţi. Echipa medicală va înţelege că nu doriţi să fiţi singuri.

Vreţi să ştiţi ceva despre tratament înainte de a începe?

Este important să înţelegeţi pe deplin ceea ce vi se va întâmpla în timpul tratamentului. Trebuie să aflaţi la ce să vă aşteptaţi şi la cum urmează să vă simţiţi, de exemplu.

Cel mai probabil aţi primit tratament şi mai înainte, dar acest ciclu de tratament nu va semăna cu cel anterior. Este posibil să primiţi un alt tip de tratament sau să întâlniţi alte persoane.

De obicei, veţi participa la o consultaţie cu medicul la începutul întâlnirii, de aceea este o oportunitate importantă să adresaţi întrebări pentru a afla tot ceea ce trebuie sau este nevoie să ştiţi despre tratament.

Va fi dificil să vă amintiţi toate întrebările pe care doriţi să le adresaţi medicului cu ocazia unei întâlniri - mai ales atunci când veţi discuta despre multe aspecte diferite pe durata întâlnirilor. Întocmirea unei liste de întrebări înainte de vizită va facilita această discuţie şi va asigura faptul că nu uitaţi nimic.

Scrierea pe hârtie a răspunsurilor şi a altor note în timpul vizitei vă poate ajuta să vă amintiţi tot ceea ce doriţi să ştiţi. De aceea, luaţi un carneţel şi un pix la dumneavoastra.

Trebuie să vă gândiţi la ceea ce vă vor întreba medicii cu ocazia întâlnirii, de aceea trebuie să aveţi la dumneavoastra toate informaţiile relevante.

Întrebări pe care să le adresaţi medicului