roche.png
lymphomalife-ro.gif

Tratament şi Rezultate

Deoarece LNH indolent de care suferiţi a recidivat, va trebui să reluaţi tratamentul. Acesta poate fi un moment dificil, deoarece vă veţi simţi dezamăgiţi pentru că s-a produs această recidivă şi îngrijoraţi despre ceea ce se va întâmpla în timpul acestui ciclu de tratament. Totuşi, este necesar să încercaţi să vă concentraţi asupra menţinerii unei atitudini optimiste:

  • Aţi mai trecut printr-un tratament deja şi, deşi tratamentul poate fi diferit de data aceasta, sunteţi familiarizat cu lucrurile care se vor întâmpla în timpul tratamentului şi cu modul în care le-aţi depăşit. De aceea, aveţi un avantaj în această nouă serie de tratament.
  • Deşi recidiva poate părea un pas înapoi, în general LNH indolent răspunde bine la tratament şi aveţi o nouă şansă de a trata boala şi de a o împiedica să vă facă rău în continuare.
  • Nu uitaţi, dacă aveţi nevoie de ajutor, îl puteţi obţine. Echipa medicală, grupurile de susţinere pentru pacienţi şi desigur www.viaţaculimfom.rovor fi acolo să vă ofere sprijin pe durata întregii experienţe.

 

Sunteţi familiarizat cu spitalul

Aţi vizitat deja clinica pentru limfoame din spital cu ocazia controalelor şi a ciclurilor anterioare de tratament. V-aţi familiarizat deja cu mediul şi cu unele dintre persoanele de la clinică. Poate că aţi primit chiar acelaşi tip de tratament mai înainte, de aceea ceea ce urmează nu vă va fi străin.
Puteţi folosi acum aceste experienţe în avantajul dumneavoastră. Veţi fi mai pregătiţi pentru locurile unde veţi merge şi pentru persoanele pe care le veţi întâlni decât înainte. Iar a şti la ce să vă aşteptaţi va face ca fiecare vizită de tratament să meargă mai uşor. Toate strategiile sau obiceiurile pe care le-aţi învăţat ultima oară pentru a depăşi perioada de tratament pot fi aplicate din nou şi vor face lucrurile să pară mai uşoare de la bun început.

Revenirea pentru încă o serie de tratament poate fi dificilă, şi din punct de vedere practic şi emoţional

Deşi sunteţi familiarizaţi cu vizitele pentru tratament, probabil că sunteţi copleşiţi de gânduri şi sentimente diferite acum că trebuie să îl reluaţi. Aţi mai trecut prin asta sau prin ceva asemănător înainte, dar se vor derula la fel lucrurile? Vă veţi simţi şi veţi reacţiona la fel sau rezultatele vor fi diferite?
Aşa cum ştiţi, când vorbim despre cancer, la aceste întrebări nu se poate răspunde cu certitudine. Deşi vă putem oferi o idee despre ceea ce li s-a întâmplat altora, nu înseamnă că acelaşi lucru vi se va întâmpla şi dumneavoastră. Sunteţi unic şi veţi trăi experienţa LNH şi a tratamentului acestei boli în mod unic.
LNH indolent recidivat poate fi de alt tip decât cel cu care aţi fost diagnosticaţi prima oară

Atunci când boala recidivează, echipa medicală va fi extrem de atentă pentru a diagnostica tipul de LNH de care suferiţi

Poate fi diferit de LNH cu care aţi fost diagnosticat prima dată. În acest scop, probabil se vor efectua o serie de teste de diagnostic şi de stabilire a stadiului, similare celor pe care le-aţi efectuat anterior.
Planul dumneavoastră de tratament va depinde de tipul LNH de care suferiţi acum şi de tratamentul anterior.

Dacă medicamentele folosite înainte nu au fost eficiente - ceea ce înseamnă că nu s-a obţinut o remisiune de cel puţin 6 luni - se obişnuieşte folosirea altor agenţi terapeutici la următoarea terapie. Poate că aţi auzit medicul descriind un LNH care nu răspunde la un anume tratament ca refractar la tratament. Unii agenţi chimioterapici sunt atât de asemănători, încât dacă unul nu este eficient în cazul unui pacient, nici celelalte nu vor da rezultate - aceste medicamente sunt denumite uneori agenţi cu rezistenţă încrucişată.

Uneori recidiva LNH indolent înseamnă că s-a modificat sau că s-a „transformat" în forma agresivă a bolii. Adesea, tratamentul pacienţilor cu LNH recidivat transformat în altă formă de LNH este dificil. Este posibil să primiţi chimioterapie în doze mari cu sau fără transplant de celule stem din sângele periferic. Se poate adăuga terapie cu anticorpi monoclonali pentru a „curăţa" celulele canceroase reziduale din măduvă.
Dacă nu este posibilă administrarea unui tratament cu doze atât de mari, atunci conduita medicală va viza controlul simptomatologiei, ceea ce se numeşte tratament paleativ.

 

Primesc terapie de inducţie sau de întreţinere

Citeşte mai multe despre transplantul de celule stem

Veţi beneficia întotdeauna de ajutor şi suport; nu trebuie să uitaţi două lucruri:

  • Medicul şi echipa medicală care vă îngrijesc ştiu totul despre istoricul dumneavoastra medical şi sunt experţi în tratamentul persoanelor al căror LNH indolent recidivează. De aceea, dacă aveţi îngrijorări sau întrebări despre LNH de care suferiţi şi despre tratamentul acestuia, aceştia sunt persoanele cu care trebuie să discutaţi şi care vă pot alunga îndoielile. De aceea, este foarte important să fiţi sinceri cu privire la temerile dumneavoastră în discuţiile cu aceştia; vor putea să vă ajute în multe privinţe, dar numai dacă ştiu ce vă frământă.
  • Există multe alte surse de ajutor şi susţinere, cum ar fi grupurile de susţinere pentru pacienţi, pentru prieteni şi familie, şi chiar colegii de serviciu, care ar putea fi dispuşi să vă ajute în toată această perioadă. Nu ezitaţi să cereţi ajutorul dacă aveţi nevoie de el.

Descoperă organizaţii locale de suport pentru persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin

www.viaţaculimfom.ro este aici tot pentru a vă ajuta

La www.viaţaculimfom.ro, considerăm că ajutându-vă să înţelegeţi la ce să vă aşteptaţi şi să decideţi cum să procedaţi pentru a acţiona proactiv va simplifica experienţa terapeutică. Putem să vă răspundem la numeroase întrebări şi vă putem ajuta să vă gândiţi la întrebările pe care să le adresaţi echipei medicale la următorul control. www.viaţaculimfom.ro poate reprezenta o sursă de informaţie şi de suport pentru persoanele din jur care sunt afectate de boala dumneavoastră.
În această secţiune, vă vom explica ce vi se va întâmpla la vizitele de tratament şi care sunt persoanele din echipa medicală cu care vă veţi întâlni. Vă punem la dispoziţie şi numeroase idei practice cu ajutorul cărora puteţi depăşi perioadele de tratament care urmează.

Materiale informaţionale

Deschide o versiune tipăribilă a „Cardului meu terapeutic" pentru a face însemnări referitoare la tratament, în format PDF într-o fereastră pop-up.