roche.png
lymphomalife-ro.gif

Transplantul de celule stem în LNH

Transplantul de celule stem (sau transplantul de măduvă osoasă) este efectuat pacienţilor cu limfom non-Hodgkin indolent recidivat. Acest tratament vă va fi efectuat dacă medicul consideră că este cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră. În general, se recurge la transplant în cazul în care chimioterapia a fost ineficientă sau dacă nu este potrivită în cazul dumneavoastră.

Celulele stem sunt celulele sangvine imature care se formează în măduva osoasă.

Ele se vor transforma în celule sangvine mature - celule roşii, celule albe şi plachete.
Transplantul implică folosirea chimioterapiei în doze mari (uneori în combinaţie cu radioterapia) care distruge măduva osoasă. Măduva osoasă distrusă trebuie să se refacă prin intermediul celulelor stem transplantate.

Transplantul de celule stem autolog este cel în care propriile celule stem ale pacientului sunt recoltate înainte de a primi chimioterapie în doze mari şi sunt transplantate din nou acestuia. Aceasta este cea mai frecventă formă de transplant.
Un alt tip de transplant este cel alogenic, în care celulele stem provin de la altă persoană - un donator. Donatorul poate fi o rudă, în cel mai bun caz un frate geamăn. În celelalte situaţii, poate fi vorba de un frate sau de o soră. Şi alte persoane, neînrudite, dar compatibile, pot fi donatori măduvă.

 


Există două tipuri principale de transplant, în funcţie de provenienţa celulelor stem:

  • Transplant de celule stem din sângele periferic, în care celulele sunt recoltate din circulaţia sangvină
  • Transplant de măduvă, în care măduva osoasă este folosită drept sursă a celulelor

După distrugerea măduvei osoase în urma chimioterapiei în doze mari şi înainte ca măduva să se refacă, principalul risc este cel de apariţie a infecţiilor. Perioada de risc durează câteva săptămâni, pe durata căreia pacientul este internat. Se pot administra antibiotice şi transfuzii de sânge.

Transplantul de celule stem poate fi efectuat şi la pacienţii cu recidivă a LNH indolent sub forma unei forme agresive a bolii. Acesta creşte şansele de obţinere a remisiunii bolii.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv