roche.png
lymphomalife-ro.gif

Iniţierea radioterapiei

În cazul în care primiţi radioterapie pentru limfom non-Hodgkin (LNH) indolent , cel mai probabil sunt implicate una sau două zone din corp, care corespund de obicei ganglionilor limfatici afectaţi, ceea ce înseamnă că aveţi un stadiu incipient de boală.

De obicei, la pacienţii cu boală în stadiu incipient se iniţiază tratamentul cu fascicule de radiaţii (radioterapie) ţintit pe zonele afectate, care poate asigura dispariţia sau micşorarea adenopatiilor la aproape jumătate dintre pacienţi. Pentru cealaltă jumătate, radioterapia cel mai probabil va produce remisiunea - o perioadă în care vă veţi simţi în general sănătos şi veţi avea foarte puţine simptome sau chiar deloc.

În cazul în care limfomul non-Hodgkin de care suferiţi revine (recidivează), de obicei va apărea în alţi ganglioni. În acest caz, cel mai probabil veţi începe să primiţi imunoterapie combinată cu chimioterapie, deoarece radioterapia, odată ce nu a înregistrat progrese, este posibil să nu mai fie utilă a doua oară.

Majoritatea pacienţilor cu recidivă a LNH indolent vor supravieţui mult timp, în pofida bolii. Continuarea unui plan terapeutic poate contribui la reducerea simptomelor, iar numeroşi pacienţi se bucură de perioade lungi de remisiune.

În cazul în care medicul dumneavoastră decide că radioterapia este cea mai indicată în această situaţie, aici, la www.ViaţacuLimfom.ro puteţi afla mai multe despre implicaţiile acesteia, despre ceea ce vă aşteaptă în timpul vizitelor de tratament pentru limfom non-Hodgkin, şi despre modul în care puteţi depăşi perioada de tratament pentru limfomul non-Hodgkin de care suferiţi şi efectele adverse ale acestuia.

Radioterapia

• Radioterapia foloseşte fascicule externe de radiaţii ionizante, care sunt concentrate pe zonele afectate pentru a distruge celulele limfomatoase sau pentru a le încetini proliferarea.
• Este important ca radioterapia să fie planificată foarte atent pentru a asigura că radiaţiile vor acţiona, pe cât posibil, doar asupra zonelor afectate de limfom.

Ce este radioterapia?

Radioterapia foloseşte doze terapeutice de radiaţii pentru a distruge celulele limfomatoase prin diferite mecanisme, inclusiv distrugerea ADN-ului celular

Radiaţiile sunt concentrate direct sub formă de fascicule pe zonele afectate de limfomul non-Hodgkin. Radiaţiile distrug iremediabil ADN-ul celulelor din acea zonă şi acestea nu se mai pot regenera. Astfel, celulele limfomatoase din acea zonă sunt distruse sau le este încetinită proliferarea.

Nu numai celulele limfomatoase, dar şi celulele normale vor fi afectate în urma radioterapiei

Acest lucru are două consecinţe foarte importante:
1) Tratamentul dumneavoastră trebuie planificat atent, iar zonele supuse radioterapiei vor fi corect delimitate pentru a se minimiza afectarea celulelor normale. Totuşi, celulele normale se vor regenera mai uşor decât cele limfomatoase.

Informaţii despre vizitele la clinică pentru efectuarea radioterapiei

2) Deoarece pot fi afectate şi celulele normale, radioterapia poate cauza unele efecte adverse.
Majoritatea acestora sunt uşoare şi vor dispărea după încheierea radioterapiei. Deşi sunt rare, este posibil să se producă şi unele efecte adverse persistente, care trebuie discutate amănunţit cu medicul înainte de iniţierea tratamentului.

Cum să faci faţă radioterapiei şi efectelor sale adverse

Tratamentul iniţial poate fi o experienţă dificilă pentru oricine, iar radioterapia poate fi o perioadă destul de intensă. De aceea, vă va stoarce de vlagă, atât fizic, dar şi emoţional. Acest lucru este normal, dar înseamnă că trebuie să faceţi paşi mici şi să aveţi grijă de propria persoană pe toată durata tratamentului. Pentru a vă simţi cât mai bine, este o idee bună să vă luaţi liber de la serviciu, dar şi să vă asiguraţi că aveţi o dietă sănătoasă şi că vă odihniţi suficient.


Află mai multe despre cum radioterapia poate deveni suportabilă