roche.png
lymphomalife-ro.gif

Terapia de inducţie

Primul ciclu de tratament pentru limfom non-Hodgkin indolent poate fi o adevărată provocare, atât fizic cât şi emoţional. Dar indiferent dacă tratamentul de inducţie pe care îl veţi primi va consta din combinaţia dintre imunoterapie plus chimioterapie, sau de oricare dintre ele administrată în monoterapie, există anumite lucruri pe care le puteţi face pentru a putea depăşi perioada de tratament.

Multe persoane au auzit despre efectele adverse ale tratamentelor anti-cancer şi, cel mai adesea, sunt îngrozite de acestea. Dar este important să nu uităm că efectele adverse potenţiale nu apar la toţi pacienţii şi că multe dintre acestea pot fi evitate sau diminuate.

Totuşi, şi imunoterapia şi chimioterapia au efecte adverse potenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi, iar ceea ce vi se va întâmpla dumneavoastră depinde de medicamentele pe care le primiţi. Trebuie să discutaţi toate efectele adverse potenţiale, detaliat, cu medicul, înainte de iniţierea tratamentului.

Mai multe informaţii se găsesc în prospectele care însoţesc medicaţia pe care o primiţi, dar şi pe paginile despre imunoterapia şi chimioterapia ale site-ului internet www.viaţaculimfom.ro.

În cele ce urmează, vom discuta despre cele mai frecvente efecte adverse ale tratamentului de inducţie şi despre modul în care le puteţi depăşi.

 

Potenţiale efecte adverse ale imunoterapiei în limfoamele non-Hodgkin şi modul în care pot fi depăşite

Administrarea imunoterapiei poate produce anumite efecte adverse, dar sunt în general mai puţin severe decât în cazul chimioterapiei şi nu apar la toţi pacienţii.

Efectele adverse apar uneori atunci când se administrează imunoterapia (adesea în perfuzie) sau la câteva ore după aceea.

Apar cel mai frecvent în timpul primei şedinţe de tratament şi devin de obicei mai uşor de suportat cu fiecare doză administrată.

Cele mai frecvente efecte adverse care apar imediat sunt febra, frisoanele şi alte simptome pseudo-gripale cum ar fi durerile musculare, durerile de cap şi oboseala.

Acestea apar de obicei doar în timpul tratamentului şi dispar repede după încheierea şedinţei de tratament. Uneori, pacienţii resimt bufeuri şi o senzaţie de căldură la nivelul feţei. Aceasta este de obicei de scurtă durată.

Infecţiile sunt mai frecvente la persoanele care primesc imunoterapie

Deoarece imunoterapia ţinteşte limfocitele (o componentă a sistemului imunitar), după tratament veţi fi mai sensibil la infecţii. După tratament, trebuie să raportaţi orice simptom de infecţie echipei medicale - cum ar fi febra sau durerile de gât. Poate fi necesară antibioterapia.

Pot apărea greaţă şi vărsături

Echipa medicală vă va administra, dacă este cazul, medicaţie împotriva senzaţiei de greaţă (anti-emetice). Există diferite tipuri de anti-emetice şi eficienţa acestora depinde de fiecare pacient în parte. De aceea, în cazul în care un anti-emetic pare ineficient, trebuie să întrebaţi dacă vi se poate prescrie altul.

Uneori, apare durere în acele părţi ale organismului unde este localizat limfomul.

Durerea este de obicei uşoară şi se poate atenua cu ajutorul analgezicelor obişnuite.

Imunoterapia creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse alergice

Simptomele pot include:

  • Mâncărimi sau apariţia bruscă a unei erupţii cutanate
  • Tuse sau dificultăţi de respiraţie
  • Edem al limbii sau senzaţia de inflamaţie la nivelul gâtului
  • Edem cauzat de retenţia de lichide în ţesuturi


Reacţiile alergice majore la imunoterapie sunt rare şi pacienţii sunt monitorizaţi pe toată durata şedinţelor de tratament pentru a se depista apariţia acestora. Pacienţii trebuie să raporteze imediat apariţia acestor simptome.

Adesea, este necesară doar scăderea ritmului de administrare sau oprirea temporară a perfuziei intravenoase până la dispariţia reacţiei. Pacienţii primesc de obicei anti-histaminice înainte de şedinţa de tratament pentru a preveni sau reduce aceste probleme.

Pentru informaţii mai detaliate despre efectele adverse ale imunoterapiei, citiţi prospectele medicamentelor, pe care le veţi primi din partea medicului.
Potenţiale efecte adverse ale chimioterapiei în limfoamele non-Hodgkin şi modul în care pot fi depăşite

Greaţa şi vărsăturile pot fi frecvente în cazul chimioterapiei

Aşa cum am menţionat deja referitor la imunoterapie, administrarea unui anti-emetic înainte de iniţierea tratamentului poate fi utilă. În cazul în care vi se pare că anti-emeticul pe care l-aţi primit nu este eficient, nu vă fie teamă să solicitaţi altul.

Ulceraţiile la nivelul cavităţii bucale sau faringelui şi dificultăţile de înghiţire pot fi cauzate de faptul că agenţii chimioterapici afectează mucoasa faringelui şi a cavităţii bucale

Poate fi util să faceţi spălături cu bicarbonat de sodiu amestecat cu apă călduţă. De asemenea, trebuie să vă spălaţi pe dinţi, cu blândeţe, după fiecare masă, pentru a evita apariţia infecţiilor. Dacă folosiţi o placă dentară, cel mai bine este să nu o ţineţi în gură cât mai mult posibil. Dacă aveţi dificultăţi la înghiţire, cel mai bine ar fi să consumaţi alimente sub formă lichidă sau semi-solidă

Este posibil să observaţi că, în timpul tratamentului, unele alimente au alt gust decât în mod obişnuit. În acest caz, se recomandă să consumaţi alimente reci, nu fierbinţi, şi să evitaţi alimentele cu miros puternic. Se recomandă şi evitarea alimentelor favorite, deoarece le-aţi putea asocia mai târziu cu tratamentul.

Diareea sau constipaţia

Dacă aveţi diaree, trebuie să consumaţi multe lichide pentru a vă asigura că nu vă deshidrataţi. Discutaţi cu un membru al echipei medicale despre lichidele cele mai indicate sau în cazul în care diareea sau constipaţia sunt problematice.

Căderea părului

Nu toţi agenţii chimioterapici cauzează căderea părului, dar pacienţii care se confruntă cu această problemă o consideră un eveniment extrem de neplăcut. Echipa medicală vă va informa dacă acesta va fi un efect advers a medicaţiei care a fost aleasă în cazul dumneavoastră. Este important să nu uitaţi că acest lucru este doar temporar şi că, după finalizarea chimioterapiei, părul va creşte din nou, că puteţi purta o perucă, o pălărie sau o eşarfă în acest timp.

Senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor (neuropatie)

Această senzaţie poate apărea în cazul în care primiţi un agent chimioterapic din clasa alcaloizilor de vinca drept componentă a terapiei.

Nu există un tratament demonstrat pentru neuropatie, dar remediile simple precum masajul şi încălţămintea comodă pot fi utile. Şi exerciţiile uşoare de îndoire şi de stretching pentru degetele de la mâini şi de a picioare ar putea fi de ajutor.

Uscarea/ulceraţii la nivelul pielii şi unghiilor

Aceste probleme pot fi ameliorate dacă veţi folosi o cremă hidratantă.

Oboseala şi letargia sunt un simptom frecvent al chimioterapiei

Este important să vă odihniţi. Poate fi necesar să vă luaţi liber de la serviciu şi să vă adaptaţi rutina zilnică. Totuşi, alte persoane consideră că viaţa poate continua ca mai înainte. Fiecare pacient este unic.

Creşterea incidenţei hemoragiilor sau echimozelor şi a riscului de infecţii

Deoarece măduva osoasă - locul în care sunt produse celulele sangvine - poate fi afectată de chimioterapie, va creşte riscul de apariţie a infecţiilor, sau vă veţi învineţi şi veţi sângera mai uşor decât de obicei. Trebuie să raportaţi echipei medicale apariţia neobişnuită a unor hemoragii sau echimoze sau a altor simptome de infecţie sau febrei.

Analizele de sânge de rutină efectuate pe durata terapiei sunt folosite pentru a verifica dacă numărul de celule sangvine scade prea mult. În acest caz, următoarele şedinţe de chimioterapie trebuie amânate sau doza trebuie redusă pentru a oferi măduvei şansa de a se regenera.

Cel mai bine este să încercaţi să limitaţi riscul de infecţii cât mai mult posibil. Puteţi respecta următoarele indicaţii:

  • Spălaţi-vă bine pe mâini înainte de a pregăti mâncarea
  • Atunci când grădinăriţi sau faceţi diverse sarcini casnice, purtaţi mănuşi pentru a evita tăieturile şi zgârieturile
  • Dacă este posibil, evitaţi mulţimile şi persoanele care suferă de răceală sau de gripă
  • Unii medici recomandă pacienţilor să evite tratamentele stomatologice în timpul chimioterapiei, deoarece pot creşte riscul de infecţii la nivelul cavităţii bucale
  • Evitaţi să mergeţi la piscină, deoarece aţi putea lua o infecţie din apă sau de la vestiare
  • În cazul în care intenţionaţi să plecaţi în vacanţă în străinătate, trebuie să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece trebuie evitată administrarea unor vaccinuri. Acestea includ vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, vaccinul oral anti-poliomielită, vaccinul lichid anti-tifoid, anti-BCG şi împotriva febrei galbene

 

Aceste tipuri de efecte adverse sunt de obicei temporare şi dispar după încheierea chimioterapiei. Dar unele efecte adverse pot fi mai severe...

Unele dintre efectele adverse pot persista mai mult timp sau pot fi mai severe şi trebuie să discutaţi aceste aspecte cu mediciul dumneavoastră înainte de iniţierea tratamentului

Unele dintre chimioterapice au un efect asupra fertilităţii. De exemplu, la femei, ciclurile menstruale devin neregulate sau dispar, iar la bărbaţi poate scădea numărul de spermatozoizi. Deşi aceste efecte pot fi tranzitorii, în cazul unora dintre tratamente infertilitatea este ireversibilă. Dacă există această posibilitate, trebuie să discutaţi cu medicul. Bărbaţilor li se poate oferi varianta de a păstra probe de spermă în băncile specializate.

Alte efecte permanente pot include efecte pe termen lung asupra inimii sau a nervilor senzoriali şi un risc crescut de a dezvolta alt tip de cancer mai târziu în timpul vieţii. În toate aceste cazuri, riscurile pe termen lung trebuie puse în balanţă cu beneficiile tratamentului. Medicul va discuta cu dumneavoastră aceste efecte înainte de iniţierea tratamentului.

 

Pentru informaţii mai detaliate despre efectele adverse ale chimioterapiei, citiţi prospectele medicamentelor, pe care le veţi primi din partea medicului.