roche.png
lymphomalife-ro.gif

Vizitele la clinică pentru terapia de inducţie

Este posibil să fi mers deja de câteva ori la clinica specializată în tratamentul limfoamelor non-Hodgkin (LNH) pentru efectuarea testelor de diagnostic, dar şi pentru consultaţii referitoare la afecţiunea dumneavoastra şi la opţiunile de management disponibile.

Dacă în cazul dumneavoastră s-a urmat strategia „aşteptare şi observaţie", aţi participat deja la o serie de controale. Totuşi, cel mai probabil, vă nelinişteşte revenirea la clinică pentru primul ciclu de tratament.

Această nelinişte este normală, deoarece veţi trece prin experienţe noi şi veţi întâlni alţi specialişti în tratamentul pe care îl primiţi.

Nu uitaţi că fiecare membru din echipa medicală care vă îngrijeşte este dedicat să fie alături de dumneavoastră pe toată durata tratamentului şi că îşi va face întotdeauna timp, cu ocazia vizitelor, pentru a discuta cu dumneavoastră despre ceea ce vă aşteaptă şi pentru a vă da sfaturi referitoare la modul în care puteţi trece mai uşor peste perioada tratamentului.

Există şi numeroase grupuri de suport pentru pacienţii cu limfoame non-Hodgkin care vor putea să vă ofere sfaturi şi informaţii, iar echipa medicală vă va oferi detaliile de contact ale grupurilor locale cărora v-aţi putea adresa.

Dacă veţi face pregătirile adecvate pentru vizitele de tratament veţi putea simplifica de asemenea situaţia. Secţiunea noastră Cum te poţi pregăti pentru tratamentul iniţial vă va oferi idei practice despre lucrurile la care să vă gândiţi sau la întrebările pe care să le adresaţi echipei medicale..

Cât de des va trebui să merg la clinică pentru şedinţele de terapie de inducţie pentru limfomul non-Hodgkin?

 

Terapia de inducţie constă de obicei în administrarea unei combinaţii între imunoterapie şi chimioterapie

Totuşi, uneori, imunoterapia sau chimioterapia poate fi administrată independent una de cealaltă.

Medicul dumneavoastră va decide care este terapia de inducţie cea mai potrivită în funcţie de tipul de limfom de care suferiţi, dar şi de starea de sănătate şi de circumstanţele individuale. După finalizarea terapiei de inducţie, veţi participa de asemenea la controale periodice.

terapiadeinductie.jpg

 

Ce se va întâmpla la clinică după ce încep tratamentul de inducţie?

 

Probabil veţi participa la o consultaţie cu medicul înainte de fiecare şedinţă de tratament

Medicul va trebui să afle cum vă simţiţi şi să vă evalueze starea generală de sănătate. Vă va vorbi şi despre ceea ce puteţi aştepta de la tratament. Totuşi, în mod obişnuit, o asistentă de la clinica specializată în tratamentul limfoamelor vă va administra tratamentul.

Imunoterapia şi numeroase tipuri de chimioterapie vă vor fi administrate de obicei intravenos (ca injecţie sau perfuzie)

Aceasta înseamnă că asistenta va folosi un ac sau un cateter (un tub subţire) care se inserează prin piele pentru a administra medicaţia în venă, de obicei la nivelul braţului. Dacă medicamentul este administrat sub formă de perfuzie, medicaţia va fi injectată mai întâi într-o pungă cu lichid care va fi introdus lent în organismul dumneavoastra printr-un ac sau cateter.

Uneori, se foloseşte un dispozitiv cunoscut sub numele de linie intravenoasă. Aceasta este un cateter sau un tub care rămâne mai mult timp inserat, de obicei în una dintre venele din partea superioară a toracelui, şi care poate rămâne introdus pe toată durata ciclului terapeutic. Avantajul acesteia este acela că nu este nevoie să se insereze un ac la fiecare administrare intravenoasă a medicaţiei. Liniile centrale pot fi folosite şi pentru recoltarea probelor de sânge.

Majoritatea pacienţilor cărora li se administrează tratament de inducţie vor primi o combinaţie de injecţii (sau perfuzii) şi comprimate la fiecare vizită

Deşi agenţii folosiţi pentru imunoterapie şi chimioterapie sunt administraţi de obicei sub formă de perfuzie sau injecţie, unele tipuri de agenţi chimioterapici şi unele medicamente care se folosesc pentru reducerea efectelor adverse pot fi administrate pe cale orală, sub formă de comprimate. Acestea pot fi administrate în ziua premergătoare chimioterapiei administrate intravenos.

Pentru primul ciclu de tratament de inducţie pentru LNH, este posibil să rămâneţi internat peste noapte

Este necesară internarea pentru ca echipa medicală să poată urmări modul în care răspundeţi la medicaţie. De exemplu, dacă administrarea unuia dintre medicamente este însoţită de efecte adverse, asistenta poate reduce ritmul de administrate a tratamentului, pentru a permite dispariţia efectelor adverse.

După prima şedinţă de tratament, cei mai mulţi agenţi folosiţi în tratamentul de inducţie pot fi administraţi în ambulatoriu

Aceasta înseamnă că puteţi merge acasă în fiecare zi. Totuşi, în cazul unora dintre medicaţii este necesară o scurtă internare în spital, dar aceasta depinde de medicamentele care vi se prescriu. Medicul sau asistenta vă vor putea oferi informaţii cu privire la tratament.

 

Imunoterapia în limfoamele non-Hodgkin

Imunoterapia este de obicei administrată concomitent cu chimioterapia

Este posibil să primiţi concomitent şi alte medicamente, cum ar fi paracetamol şi antihistaminice, pentru a preveni apariţia reacţiilor la imunoterapie.

Cu ocazia primului tratament, fie veţi petrece noaptea fie veţi petrece toată ziua în spital înainte de a putea pleca acasă.

În cazul în care apar efecte adverse în timpul administrării medicamentului, ritmul perfuziei poate fi încetinit sau aceasta poate fi chiar oprită până la dispariţia acestora. Şedinţele ulterioare vor dura, cel mai probabil, mai puţin, şi de obicei cauzează mai puţine efecte adverse. Majoritatea pacienţilor primesc aceste tratamente ulterioare în ambulatoriu şi pot pleca acasă în aceeaşi zi.

Află mai multe despre imunoterapie în limfoamele non-Hodgkin

Află mai multe despre terapia de inducţie şi efectele adverse ale acesteia

 

Chimioterapia

 

De obicei, chimioterapia este administrată în cicluri de tratament, între care se face o pauză

Deşi durata ciclurilor de chimioterapie este diferită de la un spital la altul, dar şi între zone şi ţări, un ciclu de chimioterapie este administrat de obicei timp de o zi. Dacă primiţi corticosteroizi, cum ar fi prednisolon, aceştia sunt administraţi de obicei timp de 5 zile după administrarea chimioterapiei. Astfel de încheie un ciclu de chimioterapie, făcându-se o pauză de aproximativ 3 săptămâni între cicluri. Corticosteroizii au două tipuri de efecte: pot minimiza efectele adverse cauzate de chimioterapie şi cauza încetinirea creşterii şi distrugerea celulelor tumorale.

Un regim de chimioterapie durează de obicei mai multe luni, dar durata depinde de mulţi factori şi va fi diferită pentru fiecare pacient în parte.

Află mai multe despre experienţa tratamentului de inducţie

Cine îmi va administra tratamentul de inducţie?

 

Tratamentul de inducţie este de obicei planificat de un medic hematolog - medic specialist în diagnosticarea şi tratamentul bolilor de sânge

Puteţi fi îngrijit de un hematolog, medic specialist care va decide asupra opţiunii terapeutice optime în cazul dumneavoastra. Acesta va fi implicat în planificarea terapiei de inducţie, inclusiv a unor aspecte precum agenţii terapeutici care vor fi utilizaţi, dozele, frecvenţa şi durata tratamentului.

Este posibil să fiţi trimis la un medic oncolog - medic specializat în tratamentul cancerului

Este posibil să fiţi îngrijit de un medic oncolog, împreună cu un medic hematolog sau în locul acestuia.

Imunoterapia şi chimioterapia vă vor fi administrate de o asistentă specializată

Asistentele au primit cursuri de specializare în ceea ce priveşte folosirea şi administrarea chimioterapiei şi imunoterapiei, şi acestea vă vor administra medicaţia. Vă vor putea oferi şi sfaturi despre efectele adverse ale terapiei şi despre modul în care puteţi proceda în cazul în care pe durata ciclului de tratament se întâmplă ceva neobişnuit.

Asistenta specializată

Deşi nu este direct implicată în terapia de inducţie pe care o veţi primi, asistenta specializată este cel mai adesea principala persoană de contact de la clinică. Aceasta vă va putea da detalii despre terapia de inducţie şi vă va răspunde la întrebările pe care i le veţi adresa.