roche.png
lymphomalife-ro.gif

Tratament şi rezultate

Deoarece LNH de care suferiţi a recăzut, va trebui să reluaţi tratamentul. Acesta poate fi un moment dificil şi plin de încărcătură emoţională, deoarece vă veţi simţi dezamăgiţi pentru că s-a produs această recidivă, temători în ceea ce priveşte viitorul şi îngrijoraţi despre ceea ce se va întâmpla în timpul acestui ciclu de tratament. Totuşi, este necesar să încercaţi să vă concentraţi asupra menţinerii unei atitudini optimiste:

• Aţi mai trecut printr-un tratament deja şi, deşi tratamentul poate fi diferit de data aceasta, sunteţi familiarizat cu lucrurile care se vor întâmpla în timpul tratamentului şi al întâlnirilor şi cu modul în care le-aţi depăşit. De aceea, aveţi un avantaj, deoarece, având cunoştinţe şi experienţă referitoare la boală şi la tratamentul acesteia lucrurile vor fi mai puţin înspăimântătoare.
• Deşi recăderea este un pas înapoi, LNH agresiv poate răspunde bine la tratament şi aveţi o altă şansă de a trata boala şi de a o împiedica să vă facă rău în continuare. Remisiunea completă este posibilă, deşi şansele scad după producerea unei recăderi.
• Nu uitaţi, dacă aveţi nevoie de ajutor, puteţi obţine ajutor. Echipa medicală, grupurile de suport pentru pacienţi şi desigur acest site, www.viataculimfom.ro, vor fi acolo să vă ofere sprijin pe durata întregii experienţe.

Sunteţi familiarizat cu spitalul şi cu cabinetul

Aţi vizitat deja clinica pentru limfoame din spital cu ocazia controalelor şi a ciclurilor anterioare de tratament. V-aţi familiarizat deja cu mediul şi cu unele dintre persoanele de la clinică. Poate că aţi primit chiar acelaşi tip de tratament mai înainte, de aceea ceea ce urmează nu vă va fi necunoscut.
Puteţi folosi acum aceste experienţe în avantajul dumneavoastră. Veţi fi mai pregătiţi decât înainte in ceea ce priveşte locurile unde veţi merge şi persoanele pe care le veţi întâlni . Iar, a şti la ce să vă aşteptaţi, va face ca fiecare vizită de tratament să meargă mai uşor. Toate strategiile şi obiceiurile pe care le-aţi învăţat ultima oară pentru a depăşi perioada de tratament pot fi aplicate din nou şi vor face lucrurile să pară mai uşoare de la bun început.

Revenirea pentru încă un ciclu de tratament poate fi dificilă, şi din punct de vedere practic şi emoţional

Deşi sunteţi familiarizaţi cu vizitele pentru tratament, probabil că sunteţi copleşiţi de gânduri şi sentimente diferite acum că trebuie să reluaţi tratamentul. Aţi mai trecut prin asta sau prin ceva asemănător înainte, dar se vor derula la fel lucrurile? Vă veţi simţi şi veţi reacţiona la fel sau rezultatele vor fi diferite?
Aşa cum ştiţi, când vorbim despre cancer, la aceste întrebări nu se poate răspunde cu certitudine. Deşi vă putem oferi o idee despre ceea ce li s-a întâmplat altora, nu înseamnă că acelaşi lucru vi se va întâmpla şi dumneavoastră. Sunteţi unic şi veţi trăi experienţa limfomului non-Hodgkin şi a tratamentului acesteia în mod unic.

Limfomul non-Hodgkin recăzut poate fi de alt tip decât cel cu care aţi fost diagnosticaţi prima oară sau poate necesita un tratament diferit

Atunci când boala recade, echipa medicală va fi extrem de atentă pentru a diagnostica tipul de LNH de care suferiţi. Poate fi diferit de LNH agresiv cu care aţi fost diagnosticat prima oară. În acest scop, probabil se vor efectua o serie de teste de diagnostic şi de stadializare, similare celor pe care le-aţi efectuat anterior.
Planul dumneavoastră de tratament va depinde de tipul LNH de care suferiţi acum şi de tratamentul anterior. Dacă medicamentul folosit înainte nu a fost eficient - ceea ce înseamnă că nu s-a obţinut o remisiune de cel puţin 6 luni - se obişnuieşte folosirea altui agent terapeutic cu următorea ocazie.
Poate că aţi auzit medicul spunând că un limfom non-Hodgkin care nu răspunde la un anume tratament este refractar la tratament. Unii agenţi chimioterapici sunt atât de asemănători, încât dacă unul nu este eficient în cazul unui pacient, nici celelalte nu vor da rezultate - aceste medicamente sunt denumite uneori agenţi cu rezistenţă încrucişată.
Este posibil să primiţi chimioterapie în doze mari cu sau fără transplant din sângele periferic. Acesta poate fi combinat cu imunoterapia de inducţie (terapie cu anticorpi monoclonali) pentru a „curăţa" celulele canceroase reziduale din măduvă înainte de transplant. După care ar putea urma imunoterapia de întreţinere în vederea consolidării terapeutice după transplant.
Dacă nu este posibilă administrarea unui tratament cu doze atât de mari, atunci conduita medicala va viza controlul simptomatologiei, ceea ce se numeşte îngrijire paleativă.
Citeşte mai multe despre transplantul de celule stem în limfomul non-Hodgkin

Terapia de inducţie este tratamentul pe care îl primiţi la început atunci când sunteţi diagnosticat sau când boala recade şi constă de obicei din imunoterapie şi chimioterapie.

Află mai multe despre tratamentul de inducţie pentru limfomul non-Hodgkin

Veţi beneficia întotdeauna de ajutor si sprijin şi nu trebuie să uitaţi două lucruri:

Medicul şi echipa medicală care vă îngrijeşte ştiu totul despre istoricul dumneavoastră medical şi sunt experţi în tratamentul persoanelor al căror LNH agresiv recade. De aceea, dacă aveţi îngrijorări sau întrebări despre LNH de care suferiţi şi despre tratamentul acestuia, acestea sunt persoanele cu care trebuie să discutaţi şi care vă pot alunga îndoielile. De aceea, este foarte important să fiţi sinceri cu privire la îngrijorările dumneavoastră în discuţiile cu aceştia; vor putea să vă ajute în multe privinţe, dar numai dacă ştiu ce vă frământă.
Există multe alte surse de ajutor şi suport, cum ar fi grupurile de sprijin pentru pacienţi, pentru prieteni şi familie, şi chiar colegii de serviciu, care ar putea fi dispuşi să vă ajute în toată această perioadă. Nu ezitaţi să cereţi ajutorul dacă aveţi nevoie de el!
Descoperă grupuri de sprijin pentru persoanele afectate de limfomul non-Hodgkin

 

Site-ul internet www.viataculimfom.ro a fost creat pentru a vă ajuta

 

Considerăm că ajutându-vă să înţelegeţi la ce să vă aşteptaţi şi să decideţi cum să procedaţi pentru a acţiona proactiv vor simplifica experienţa terapeutică. Putem să vă răspundem la numeroase întrebări şi vă putem ajuta să vă gândiţi la întrebările pe care să le adresaţi echipei medicale la următorul control. www.viataculimfom.ro poate reprezenta o sursă de informaţie şi de suport pentru persoanele din jurul vostru care sunt afectate de boala dumneavoastră
În această secţiune, vă vom explica ce vi se va întâmpla la vizitele de tratament şi care sunt persoanele din echipa medicală cu care vă veţi întâlni. Vă punem la dispoziţie şi numeroase idei practice cu ajutorul cărora puteţi depăşi perioadele