Transplantul de celule stem
Transplantul de celule stem (sau transplantul de măduvă osoasă) este oferit pacienţilor cu limfom non-Hodgkin agresiv. Acest tratament vă va fi efectuat dacă medicul consideră că este cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră
Celulele stem sunt celulele sangvine imature care se formează în măduva osoasă. Ele se transformă în celule sangvine mature - celule roşii, celule albe şi plachete.
Transplantul implică folosirea chimioterapiei în doze mari (uneori în combinaţie cu radioterapia) care distruge măduva osoasă. Măduva osoasă distrusă trebuie să se refacă prin intermediul celulelor sangvine transplantate.
Există două tipuri diferite de transplant de celule stem:
Alogen, în care celulele stem provin de la altă persoană - un donator. Donatorul poate fi o rudă, în cel mai bun caz un frate geamăn. În celelalte situaţii, poate fi vorba de un frate sau de o soră. Şi alte persoane, neînrudite, dar compatibile, pot fi donatori măduvă.
Autolog, în care propriile celule stem ale pacientului, recoltate înainte de a primi chimioterapie în doze mari, sunt transplantate acestuia.
În cazul limfomului non-Hodgkin, cel mai adesea se efectuează transplanturile autologe, deşi transplanturile alogene devin din ce în ce mai frecvente.
Există două metode principale de recoltare a celulelor stem pentru transplantare, care necesită tehnici medicale diferite:
Transplant de celule stem din sângele periferic, în care celulele sunt recoltate din circulaţia sangvină.
Transplant de măduvă osoasă, în care măduva osoasă hematogenă este folosită drept sursă a celulelor.
După distrugerea măduvei osoase în urma chimioterapiei în doze mari şi înainte ca măduva să se refacă, principalul risc este cel de apariţie a infecţiilor. Perioada de risc durează câteva săptămâni, pe durata căreia pacientul este internat. Se pot administra antibiotice şi transfuzii de sânge.