roche.png
lymphomalife-ro.gif

Vreau o scurtă recapitulare despre LNH agresiv

Dacă suferiţi de LNH agresiv şi aţi intrat în remisiune de ceva timp, este posibil să fi trecut ceva timp în care nu a trebuit să vă gândiţi la detalii despre boală.
În cazul în care LNH agresiv de care suferiţi a recăzut, puteţi folosi această secţiune pentru a vă reaminti ce este LNH agresiv şi pentru a descoperi linkuri prin care puteţi afla mai multe informaţii.
În cazul recăderii, este posibil să fi devenit din nou simptomatic sau ca medicii să fi depistat faptul că boala a recidivat în timpul unui control de rutină. Acest lucru poate fi descurajant, dar este important să nu uitaţi că, prin tratament şi suport, mulţi pacienţi cu LNH agresiv pot continua să aibă o viaţă normală.

Care sunt cauzele care au provocat limfomul non-Hodgkin de care sufăr?

Cancerul apare atunci când celulele din organism încep să prolifereze necontrolat. Acest fapt poate avea multe cauze, dar de obicei înseamnă că anumite celule nu mai au capacitatea de a-şi controla dezvoltarea, proliferând mult mai repede şi divizându-se mult mai des decât ar trebui.
În cazul LNH, un tip de celule albe din sânge, care se numesc limfocite sunt cele afectate de cancer şi au început să se înmulţească necontrolat

Ce părţi din organism pot fi afectate de LNH?

Celulele albe din sânge, inclusiv limfocitele, sunt componente ale sistemului natural de apărare al organismului, sistemul imunitar, iar rolul lor este aceea de a ajuta organismul să lupte împotriva infecţiilor. Aceste celule speciale din sânge se găsesc de obicei în sistemul limfatic, o reţea de vase şi ganglioni limfatici răspânditi în întreg organismul asemănătoare cu sistemul sangvin.
În LNH, atunci când limfocitele încep să se înmulţească necontrolat, se acumulează în structurilele sistemului limfatic, determinând apariţia unor noduli sau tumori, care se numesc limfoame. Cel mai adesea, acestea apar în ganglionii limfatici, care sunt componente ale sistemului limfatic. Aceste umflături apărute în ganglioni sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale LNH.
Deoarece sistemul limfatic este răspândit în întreg organismul, limfoamele pot apărea şi într-un organ; de exemplu, pot apărea frecvent în splină sau în ficat . Dar, pot apărea oriunde altundeva in organism, în creier, stomac sau în măduva osoasă.

Află mai multe despre sistemul limfatic


Află mai multe despre limfomul non-Hodgkin agresiv

Cum îmi va afecta viaţa limfomul non-Hodgkin agresiv?

LNH agresiv este o boală cu proliferare rapidă, care necesită de obicei iniţierea imediată a tratamentului. Pacienţii cu recădere a LNH agresiv se pot bucura de perioade lungi de remisiune, în care sunt asimptomatici. Deşi sunt mai puţine şanse de răspuns complet după recăderea bolii, acest lucru este încă posibil.
În timpul remisiunii, aşa cum v-aţi dat seama deja, calitatea vieţii poate fi excelentă şi puteţi continua să trăiţi o viaţă normală. Este bine să faceţi anumite schimbări ale stilului dumneavoastră de viaţă atunci când sunteţi în perioada de remisiune şi este posibil să treceţi prin câteva perioade de recădere şi remisiune pe durata vieţii.

Citeşte despre modificările ce se pot dovedi utile în timpul remisiunii LNH

Tratamentul pe care îl veţi primi are scopul de a vă oferi o viaţă normală. Deşi perioadele de tratament pot fi solicitante, timpul pe care îl petreceţi sub tratament va fi depăşit de timpul de remisiune şi vă veţi simţi relativ bine.
În cazul dumneavoastră, manifestarea recăderii LNH depinde de tipul de LNH de care suferiţi şi de răspunsul dumneavoastră individual la boală. De aceea, persoana cea mai indicată pentru a vă vorbi despre situaţia dumneavoastră, este medicul sau asistenta.

La ce să te aştepţi atunci când suferi de limfom non-Hodgkin

Cum să procedezi atunci când limfomul non-Hodgkin de care suferi recade