Tratament şi rezultate
Iniţierea tratamentului pentru limfomul non-Hodgkin poate fi o experienţă dificilă şi stresantă. Perioada de timp dintre diagnostic şi iniţierea tratamentului este adesea scurtă, uneori chiar o chestiune de zile.
Lucrurile se succed cu repeziciune şi puteţi avea sentimentul că aţi pierdut controlul. Dar nu uitaţi, echipa dumneavoastră de îngrijire medicală, grupurile de suport pentru pacienţi şi, desigur, www.viaţaculimfom.ro, vor fi alături de dumneavoastră pentru a vă ajuta pe durata întregii experienţe.
Rezultate în limfomul non-Hodgkin agresiv
În cazul limfomului non-Hodgkin (LNH) agresiv, există multe şanse de obţinere a unui răspuns complet. Puteţi beneficia de o perioadă în care dispar simptomele (remisiune) urmată de o perioadă în care simptomele revin (recadere). În acest caz va fi necesară continuarea tratamentului şi în unele cazuri se poate obţine remisiunea completă, dar dacă acest lucru nu este posibil, tratamentul va avea drept scop ameliorarea simptomelor.
Tratamentul LNH agresiv are scopul de a obţine un răspuns complet cu ajutorul tratamentului de linia întâi. Dacă acest lucru nu este posibil, dar se observă un răspuns, atunci este posibil să apară o recădere în următoarele 6-12 luni, dar este posibil să fiţi în remisiune şi timp de 2-3 ani. Durata remisiunii tinde să scadă rapid cu fiecare ciclu de tratament şi pacientul rar va fi tratat cu mai mult de 3 regimuri de tratament. Se poate considera că se va obţine un răspuns complet în cazul în care răspunsul la tratamentul de linia întâi a fost rapid şi complet şi nu există factori de risc suplimentari .
Ce tratament voi primi pentru limfom non-Hodgkin agresiv?
Tratamentul pentru LNH agresiv de care suferiţi va consta probabil in imunoterapie (reprezentata de anticorpi monoclonali) şi chimioterapie. Alteori se foloseşte şi radioterapia în asociere cu alte tratamente.
Există numeroase opţiuni de tratament disponibile pentru limfomul non-Hodgkin (LNH) agresiv. Tratamentul va fi ales special pentru dumneavoastră de către echipa de îngrijire medicală şi va depinde de:
Tipul sau gradul LNH de care suferiţi
Stadiul LNH
Starea de sănătate şi circumstanţele dumneavoastră individuale
Dorinţele şi necesităţile dumneavoastră personale.
Tabelul de mai jos indică tratamentele obişnuite pentru stadii diferite de LNH agresiv, dar şi rezultatele posibile[1].
Dacă aţi fost recent diagnosticat cu LNH agresiv şi urmează să începeţi tratamentul, veţi primi tratament de inducţie
Scopul terapiei de inducţie este de a obţine un răspuns complet sau o perioadă fără boală. Implică de obicei un ciclu terapeutic de câteva luni de chimioterapie sau imunoterapie intensivă plus chimioterapie, numită uneori chimioimunoterapie.
Încep tratament de inducţie pentru limfom non-Hodgkin agresiv
Chimioterapie
Tratamentul obişnuit pentru pacienţii diagnosticaţi cu LNH agresiv este reprezentat de câteva cicluri de chimioterapie combinată, în care se administrează mai mulţi agenţi chimioterapici, de obicei împreună cu un corticosteroid, precum prednisolon (de exemplu combinaţia CHOP). Pacienţii diagnosticaţi cu LNH agresiv în stadiu avansat (stadiul III sau IV) pot primi un ciclu mai lung de chimioterapie decât cei cu stadiu incipient.
Imunoterapie
În multe ţări, terapia standard constă în asocierea dintre anticorpi monoclonali şi chimioterapie. Anticorpul monoclonal creşte eficienţa tratamentului având puţine efecte adverse suplimentare. Imunoterapia poate fi asociată chimioterapiei în toate stadiile LNH agresiv.
Radioterapia
Radioterapia este administrată uneori după chimioterapie. Cele două tipuri de tratament sunt uneori administrate simultan, deşi rar. Radioterapia ţinteşte specific zonele afectate şi ganglionii limfatici.
Află mai multe despre radioterapia pentru limfomul non-Hodgkin agresiv
Pregătirea pentru tratament
Atunci când se iniţiază/administrează terapia, vizitele la spital sau la medic pot fi stresante. Pregătindu-vă pentru ele le veţi suporta mai uşor.
La pacienţii cu LNH agresiv, care nu răspund bine la tratament sau in cazul recaderilor, va fi necesară continuarea tratamentului.
Se va încerca uneori combinaţia de chimioterapie în doze mari plus imunoterapie, în cazurile cu eşec la terapia de inducţie sau la pacienţii cu recăderi, sau în cazul în care echipa de îngrijire medicală o consideră eficientă.
În mod alternativ, se vor administra chimioterapie în doze mari plus transplant de celule stem din sângele periferic (uneori se adaugă şi imunoterapia ca abordare experimentală). În cazul unui transplant cu celule din sânge, acestea sunt prelevate din organism înainte de iniţierea chimioterapiei în doze mari şi reintroduse ulterior. Aceasta poate asigura un răspuns complet la 30-50% dintre pacienţi. Totuşi, din cauza intensităţii terapiei cu doze mari, această abordare terapeutică nu este potrivită pentru toţi pacienţii.
În cazurile cu eşec terapeutic sau în care nu se poate administra tratament, managementul medical va viza controlul simptomelor şi atenuarea durerii (îngrijire paleativă).
Limfom cu celule de manta
Limfomul cu celule de manta răspunde mai puţin bine la tratamentul standard faţă de alte LNH agresive. Alte tratamente în curs de evaluare includ utilizarea unor noi agenţi chimioterapici, adesea în combinaţie cu terapie cu anticorpi monoclonali şi chimioterapie în doze mari cu transplant de celule stem.
Limfomul Burkitt, limfomul Burkitt-like şi limfomul limfoblastic
Limfomul Burkitt şi cel limfoblastic sunt forme extrem de agresive.
Tratamentul implică de obicei terapie care vizează sistemul nervos central plus regimuri chimioterapice intravenoase. Pacienţii primesc adesea chimioterapie intensivă care implică agenţi multipli şi de aceea trebuie să stea în spital pe durata tratamentului. Totuşi, majoritatea pacienţilor tineri cu această formă de boală pot obţiine un răspuns complet.
Celelalte forme de LNH agresiv primesc tratament asemănător cu cele enumerate mai sus
Cum mă voi simţi în perioada de remisiune a LNH agresiv?
Calitatea vieţii dumneavoastră poate fi, în general, foarte bună în perioada de remisiune a bolii
În perioadele de remisiune nu veţi avea sau veţi avea mult mai puţine simptome decât în perioadele de recădere. Multe persoane descoperă că îşi pot continua viaţa normal în aceste perioade. Totuşi, fiecare pacient va avea experienţa sa individuală în perioada de remisiune şi medicul este cel care vă poate consilia referitor la modul în care vă puteţi continua viaţa, deşi aveţi această boală.
Aflaţi despre cum vă puteţi continua viaţa în perioadele de remisiune ale limfomului non-Hodgkin
Referinţe
- A Decade of Rituximab: Improving Survival Outcomes in Non-Hodgkin's Lymphoma, Arturo Molina, Annu. Rev. Med. 2008. 59:237-50