roche.png
lymphomalife-ro.gif

Pregătirea pentru tratament

Este posibil ca iniţierea tratamentului pentru limfomul non-Hodgkin agresiv de care suferiţi să vi se pară copleşitoare, dar sunt numeroase lucruri pe care le puteţi face pentru a vă pregăti pentru şedinţele de tratament care vor face ca experienţa terapeutică să fie mai suportabilă, dându-vă în acelaşi timp sentimentul că deţineţi controlul asupra situaţiei.
 

Cel mai important este să aveţi grijă de propria persoană pe durata iniţierii tratamentului

Dacă este posibil, luaţi-vă concediu pe durata tratamentului pentru a vă putea concentra asupra propriei îngrijiri în tot acest timp.

Regimul terapeutic pentru terapia de inducţie sau radioterapie poate fi intensiv şi este posibil să vă simţiţi foarte obosit. Este o idee bună şi să vă luaţi concediu de la serviciu şi să renunţaţi la alte activităţi, cel puţin pentru scurt timp.
Dat fiind că tratamentul pentru LNH agresiv trebuie iniţiat imediat după diagnostic, este posibil să nu aveţi timp să puneţi ordine în lucruri aşa cum aţi fi dorit. Dacă este posibil, discutaţi cu angajatorul şi faceţi aranjamentele financiare necesare, cel mai bine înainte de iniţierea tratamentului; veţi avea surpriza că acesta este foarte dornic să vă ajute şi să ofere sprijin.
Dacă nu sunteţi sigur dacă aveţi dreptul la alte beneficii sau dacă aveţi alte îngrijorări, discutaţi cu medicul sau cu asistenta de la clinică. Ei vor putea să vă ajute să aflaţi mai multe informaţii.

Nu uitaţi să aveţi o dietă sănătoasă, echilibrată, pe durata tratamentului

Pentru a vă simţi cât mai bine pe durata tratamentului, este esenţial să încercaţi să aveţi o dietă sănătoasă. Acest lucru este mai dificil dacă vă simţiţi obosit sau dacă aveţi efecte adverse induse terapeutic, dar este important să consumaţi nutrienţii de care aveţi nevoie pentru a fi sănătos.
Modificarea obiceiurilor alimentare pentru a se conforma regimului terapeutic, cum ar fi mese mai dese, dar mai consistente, în loc de trei mese principale, ar putea fi utilă.

Recunoaşteţi că uneori, mai ales pe durata tratamentului, LNH este o experienţă stresantă şi gândiţi-vă cum puteţi trece peste aceasta

Diagnosticul de cancer, aşa cum este cel de LNH, este o experienţă intensă din punct de vedere emoţional şi stresantă pentru majoritatea persoanelor. Acest lucru este valabil mai ales în timpul tratamentului, atunci când vă confruntaţi cu experienţele noi şi cu regimul terapeutic dificil.
LNH agresiv poate fi şi mai dificil de suportat din cauza faptului că tratamentul este iniţiat imediat după diagnostic.
Pentru a vă putea concentra asupra modului în care să faceţi faţă tratamentului şi săptămânilor şi lunilor care urmează, este important să nu ascundeţi şi să gestionaţi aceste stări de stres în cazul în care apar.
Tehnicile de relaxare pot fi extrem de benefice, de exemplu, deoarece pot fi efectuate în aproape orice situaţie şi vă pot ajuta să deţineţi controlul asupra stărilor dumneavoastră emoţionale. Beneficiile includ reducerea durerilor provocate de tensiunea musculară, pregătirea pentru culcare şi niveluri mai reduse de oboseală.
Dacă intenţionaţi să folosiţi tehnicile de relaxare, trebuie să discutaţi cu echipa medicală care vă îngrijeşte, deoarece vă vor putea trimite la departamentul local de terapie ocupaţională, care vă poate ajuta să vă însuşiţi un program de tehnici.
Cel mai important lucru este să nu uitaţi că nu sunteţi singuri. Există numeroase grupuri şi organizaţii de suport pentru pacienţii cu LNH zonale şi naţionale, care vă pot ajuta să rezolvaţi orice situaţie şi vă vor asculta experienţa personală.

Gândiţi-vă ce se va întâmpla în timpul şedinţei de tratament pentru LNH

 

Dacă mergeţi la spitalul local pentru iniţierea tratamentului, cel mai probabil va trebui să petreceţi noaptea acolo, iar în unele cazuri chiar o perioadă mai lungă de timp. Aceasta depinde de planul terapeutic individualizat.
Dacă nu sunteţi siguri la ce să vă aşteptaţi, trebuie să discutaţi cu persoana de contact din echipa medicală care vă îngrijeşte, cum ar fi asistenta specializată sau medicul hematolog. Vor putea să vă răspundă tuturor întrebărilor pe care le aveţi despre vizită înainte de efectuarea acesteia.
Este posibil să vi se fi cerut să aduceţi anumite lucruri la această vizită de iniţiere a tratamentului, cum ar fi documentele dumneavoastră medicale. Este important să vă gândiţi la aceste lucruri dinainte, pentru a nu uita ceva.
Dacă veţi discuta cu echipa medicală care vă îngrijeşte despre ce trebuie să aduceţi şi despre ceea ce urmează să se întâmple, veţi avea mai mult curaj în acea zi.
Dacă staţi internaţi peste noapte sau mai mult timp, gândiţi-vă ce veţi purta în timpul şederii în spital şi ce veţi face în timpul pe care îl aveţi între tratamente sau investigaţii. Cărţile sau jocurile pot face să treacă timpul mai uşor.
Nu uitaţi să aduceţi şi medicamentele pe care le luaţi şi asiguraţi-vă că aveţi o rezervă suficientă pentru toată perioada de internare.
Pregătirea pentru vizitele la spital/la medic dacă aveţi limfom non-Hodgkin

Tratamentul LNH agresive poate cauza o serie de efecte adverse. Deşi acestea pot fi neplăcute, nu trebuie să uitaţi că toate tratamentele pentru LNH sunt create pentru a fi eficiente şi că pot conduce la obtinerea unui răspuns complet sau remisiunea bolii. Accesaţi aceste linkuri pentru a afla idei practice despre cum puteţi trece peste unele dintre cele mai frecvente efecte adverse care ar putea apărea.