roche.png
lymphomalife-ro.gif

Consultaţiile periodice

Tratamentul va fi iniţiat imediat după diagnosticarea LNH agresiv. În timpul tratamentului şi după încheierea acestuia veţi participa la consultaţii periodice pentru a vedea cât de eficient este tratamentul şi a monitoriza evoluţia bolii.
Deşi nu aveţi simptome şi se pare că aţi scăpat de boală, echipa medicală de îngrijire va continua să vă monitorizeze starea de sănătate şi simptomele pentru a vedea dacă boala nu recidivează. În acest caz, medicul va discuta cu dumneavoastră opţiunile terapeutice. Dacă nu aveţi semne şi simptome mai mulţi ani, se poate considera că aveti o perioada lunga de remisiune completa.
La aceste consultaţii se vor efectua o serie de teste, folosite pentru a monitoriza eficienţa tratamentului şi pentru a evalua statusul bolii. Rezultatele acestor teste pot duce la modificarea planului terapeutic. Este posibil ca rezultatele să fie disponibile după aproximativ două săptămâni, dar ţinând cont de faptul că vor ajuta medicul să evalueze eficienţa tratamentului, este important să aşteptaţi rezultatele înainte de a continua terapia.
Ar trebui să cunoaşteţi simptomele frecvente ale LNH şi să discutaţi imediat cu echipa medicală în cazul în care observaţi anumite modificări ce ar putea indica reapariţia simptomelor. Totuşi, este important să nu intraţi în panică, deoarece gripa, de exemplu, poate avea aceleaşi simptome ca recăderile LNH agresiv.

Vi se vor efectua diferite teste pentru monitorizarea stării de sănătate.

Membrii echipei medicale vor efectua teste diferite.

Biopsia - ţesut prelevat dintr-un ganglion marit

Analize de sânge -folosite pentru a evalua starea dumneavoastră generală de sănătate

Testele de sânge vor fi repetate la intervale regulate, atât în timpul tratamentului, dar şi ulterior, pentru a vă monitoriza evoluţia.
O probă de sânge va fi utilizată pentru a verifica mai multe aspecte:
Numărul de celule roşii, albe şi plachete din sânge(trombocite), analiză cunoscută ca hemoleucogramă completă
Modul în care funcţionează ficatul, analiză cunoscută ca test al funcţiei hepatice.
Modul în care funcţionează rinichii, analiză cunoscută ca test al funcţiei renale.
Evaluarea volumului masei tumorale, prin intermediul determinarii cantităţii dintr-o substanţă denumită lactat dehidrogenază (LDH) din sânge.
O serie de alte teste distincte, specializate, care vor oferi medicului informaţii despre aspecte specifice ale limfomului şi despre organele care ar putea fi implicate.

Metode de evaluare a stadiului bolii- utilizate pentru a verifica gradul de extensie al LNH

Multe teste, printre care investigaţii imagistice cum ar fi radiografiile, CT (tomografie computerizată), RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi PET (tomografie cu emisie de pozitroni), dar şi biopsii din măduva osoasă şi analizele de sânge deja menţionate, sunt efectuate pentru a depista cu certitudine stadiul LNH, care ar putea fi I, II III sau IV.
Aceste teste vor indica:
Câte grupe de ganglioni limfatici sunt afectate
Dacă limfomul este localizat doar în ganglionii limfatici sau şi în alte organe
Dacă limfomul este localizat doar în piept sau în abdomen, sau în ambele zone

Este vital să se cunoască stadiul limfomului. Modificarea diagnosticului poate afecta planul terapeutic. În acest caz, echipa medicală vă va aduce la cunoştinţă aceste aspecte.

Află mai multe despre stadiile limfomului non-Hodgkin

De obicei, veţi merge la un cabinet ambulatoriu din spital sau la cabinetul medicului
Frecvenţa evaluărilor după tratamentul LNH depinde de o serie de factori, precum tipul de limfom, tratamentul administrat şi starea generală de sănătate şi răspunsul la tratament.
La început, cel mai adesea, pacienţii participă la consultaţii lunare. Dacă evoluţia este bună, timpul dintre vizite va creşte treptat ajungându-se la o consultaţie la fiecare 3-6 luni, sau chiar o dată pe an.
Ca întotdeauna, este important să vă pregătiţi pentru fiecare dintre aceste vizite şi să aduceţi tot ceea ce vi se cere. De asemenea, scrieţi toate întrebările pe care le aveţi, pentru a evita să fie nevoie să vi le amintiţi în timpul consultaţiei.
Poate fi stresant să vi se amintească faptul că suferiţi de această boală şi mulţi pacienţi sunt îngrijoraţi de faptul că medicul le-ar putea comunica veşti proaste. Totuşi, aceste consultaţii sunt o oportunitate ideală de a surprinde primele semne ale unei recidive, dacă este cazul, şi de a anunţa medicul cu privire la alte simptome pe care le-aţi putea avea.

Dacă sunteţi îngrijorat cu privire la această consultaţie sau că aţi putea uita ce vi se spune, puteţi aduce un prieten sau un membru al familiei care să vă ofere suport.
Vizitele la spital pentru analize şi consultaţie vor avea loc cel mai probabil într-o clinică specializată în tratamentul limfoamelor sau la cabinetul medicului care vă îngrijeşte. Vă veţi întâlni periodic cu medicul pentru evaluări şi probabil înainte de fiecare şedinţă de tratament. Va exista o persoană de contact la clinică ce va fi capabilă să vă dea sfaturi, recomandări şi orice alte informaţii vă sunt necesare.