roche.png
lymphomalife-ro.gif

Pregătirea pentru vizitele la spital şi la medic

După stabilirea diagnosticului de LNH agresiv, vizitele la clinică sau la medic pot fi o experienţă descurajantă.
Mediul în care pătrundeţi şi informaţiile pe care le primiţi vor fi, cel mai probabil, o noutate absolută pentru dumneavoastră, şi aceasta poate însemna că la început va trebui să reţineţi foarte multe lucruri. Mulţi pacienţi au acest sentiment la primele vizite, de aceea încercaţi să nu vă îngrijoraţi prea mult, cu timpul aceste vizite vor deveni din ce în ce mai uşor de suportat.
Veţi suporta mai uşor aceste vizite pregătindu-vă cât mai intens înainte, prin citirea informaţiilor de pe acest site.

Ce se va întâmpla la prima vizită?

La prima vizită, medicul vă va întreba despre toate bolile de care aţi suferit în trecut şi despre tratamentele pe care le urmaţi în momentul de faţă. Medicul va efectua un examen fizic şi vă va solicita analize de sânge sau o radiografie toracică pentru a verifica starea dumneavoastră generală de sănătate.

Este bine să faceţi o trecere în revistă a istoricului dumneavoastră medical înainte de a merge la această întâlnire, ca să evitaţi să uitaţi ceva.
Poate fi necesar să aduceţi documentele medicale pe care le aveţi sau documente care descriu medicaţia pe care o urmaţi în momentul de faţă.
Medicul de familie sau cadrul medical care v-a stabilit această întâlnire vă va putea spune ce să aduceţi.

 

În general, înainte de a merge, gândiţi-vă la motivele vizitei dumneavoastră.

Mergeţi pentru un consult de rutină şi nu va trebui să staţi peste noapte?
Sau mergeţi pentru efectuarea unor teste de tratament sau diagnostic ce ar putea lua mai mult timp şi necesita să staţi peste noapte?
Dacă nu ştiţi la ce să vă aşteptaţi, trebuie să discutaţi cu persoana de contact din echipa medicală, care ar putea fi asistenta sau hematologul. Aceştia vă vor putea răspunde înainte la orice întrebare despre vizită.
Dacă staţi peste noapte sau chiar mai mult timp, gândiţi-vă la ce veţi purta în spital şi la ceea ce veţi face între tratamente şi teste. Cărţile şi jocurile vor face să treacă timpul mai uşor.
Nu uitaţi să aduceţi şi medicamentele pe care le luaţi şi asiguraţi-vă că aveţi o rezervă suficientă pentru toată perioada de internare.

Gândiţi-vă cum veţi ajunge acolo şi cum vă veţi întoarce

Dacă veţi planifica modul în care veţi merge şi vă veţi întoarce de la spital, nu va trebui să vă mai gândiţi la acest lucru în ziua consultaţiei. Trebuie să vă gândiţi cu atenţie la tratamentele sau analizele pe care le veţi efectua şi dacă simţiţi nevoia să vă ia cineva de la spital după încheierea vizitei.

Doriţi să mergeţi însoţiţi?
Dacă simţiţi că aveţi nevoie de suport pe durata vizitei, puteţi cere unui prieten sau unui membru al familiei să vă însoţească. Vă vor putea ajuta să vă amintiţi sau să discutaţi despre informaţiile pe care le primiţi. Echipa medicală va înţelege că nu doriţi să fiţi singur.
Pregătiţi întrebările pe care doriţi să le adresaţi medicului.
Este important să înţelegeţi bine ce vi se va întâmpla la clinică în timpul tratamentului pentru LNH. Trebuie să ştiţi la ce să vă aşteptaţi şi cum vă veţi simţi, de exemplu.
De obicei, veţi avea o consultaţie cu medicul la începutul vizitei pentru tratament, aşa că aceasta este o oportunitate importantă de a întreba orice aveţi nevoie sau vreţi să ştiţi referitor la tratamentul dumneavoastră.
Poate fi dificil să vă amintiţi toate întrebările pe care doriţi să le adresaţi. Mai ales atunci când veţi discuta despre mai multe aspecte în timpul acestei vizite.
Notarea întrebărilor pe hârtie va simplifica lucrurile şi vă va ajuta să nu uitaţi nimic. Notarea întrebărilor şi a altor însemnări în timpul vizitei vă va ajuta să vă amintiţi lucrurile pe care doriţi să le ştiţi. Este bine să luaţi un carneţel şi un pix.
Trebuie să vă gândiţi şi la ce întrebări v-ar putea adresa medicii în timpul acestei vizite, de aceea este bine să aduceţi cu dumneavoastră informaţiile relevante.