roche.png
lymphomalife-ro.gif

Ce este limfomul non-Hodgkin ?

Limfomul este o formă de cancer al sângelui. Există două tipuri principale de limfom: limfomul non-Hodgkin (LNH) şi limfomul Hodgkin sau boala Hodgkin. Cele două boli sunt diferite, iar în paginile acestui site se discută doar despre limfomul non-Hodgkin.

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care afectează limfocitele

Organismul dumneavostră este alcătuit din celule. Majoritatea celulelor au o viaţă scurtă înainte de a muri şi de a fi înlocuite de unele noi. Uneori, ciclul nu mai funcţionează şi celulele cresc şi se inmultesc necontrolat şi nu mai mor atunci când trebuie. Acest lucru se întâmplă în cancer.
Sângele conţine două tipuri principale de celule:

  • Celulele roşii, care transportă oxigenul şi nutrienţii şi care dau culoarea caracteristică a sângelui
  • Celulele albe, componente ale sistemului natural de apărare al organismului- sistemul imunitar- şi care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.

În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip special de celule albe sangvine, numite limfocite, au început să crească necontrolat sau să se acumuleze din cauza faptului că celulele nu mor. De aceea, limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al limfocitelor.

ceestelnh.png

 

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este un cancer al sistemului limfatic

Sângele circulă prin vasele de sânge (artere şi vene). Celulele sangvine albe, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea diferită de vase denumită sistem limfatic, prin care lichidele şi nutrienţii sunt transportate în organism.
Atunci când limfocitele încep să crească necontrolat din cauza LNH, adesea se acumulează în ganglionii limfatici, producând noduli sau tumori cunoscute sub numele de limfom.

lymph200x327.jpg

Diagrama care ilustrează vasele sistemului limfatic răspândite în organism.

Află mai multe despre sistemul limfatic

 

Tumorile cauzate de limfomul non-Hodgkin se pot forma aproape oriunde în organism

În limfomul non-Hodgkin (LNH), celulele sangvine albe cu comportament anormal (limfocitele canceroase) tind să se acumuleze, formând tumori. Acestea se numesc limfoame.
Limfoamele sunt un tip de tumoră şi se formează adesea în ganglionii limfatici, care sunt o componentă a sistemului limfatic. Sistemul limfatic este prezent în tot organismul, de aceea limfoamele pot apărea în orice organ. De exemplu, in mod frecvent pot apărea în splină şi ficat. Dar ele se pot forma oriunde altundeva, în creier, stomac sau măduva osoasă.

Există multe tipuri de limfom non-Hodgkin, iar tratamentul şi abordarea depind de tipul de care suferiţi.

Există peste 30 de tipuri de limfom non-Hodgkin (LNH) şi acestea pot fi clasificate în două categorii majore:

  • LNH cu progresie lentă sau indolent (uneori denumit LNH cu grad scăzut de malignitate)

Adesea nu există simptome la diagnostic şi poate fi greu de depistat. Deoarece progresia este lentă, tratamentul poate fi amânat deoarece este mai bine să se aştepte apariţia simptomelor înainte de iniţierea terapiei[1,2].

  • LNH cu progresie rapidă sau agresiv (uneori denumit LNH cu grad înalt de malignitate)

Simptomele se manifestă relativ rapid şi apar înainte de diagnostic. Deoarece progresia este rapidă, este necesară iniţierea imediată a tratamentului.
Tratamentele pentru diferitele tipuri de limfom non-Hodgkin nu sunt identice. Progresia fiecărui tip de limfom non-Hodgkin este diferită. De aceea, este important ca, înainte de tratament, medicii să depisteze exact tipul de limfom non-Hodgkin de care suferiti.

Află mai multe despre tipurile de limfom non-Hodgkin
Află mai multe despre diagnosticul şi stadializarea limfomului non-Hodgkin

 

Află mai multe despre simptomele limfomului non-Hodgkin

Cum m-am imbolnavit de limfom non-Hodgkin?

Atunci când afli de un diagnostic precum cel de limfom non-Hodgkin, este firesc să te întrebi „De ce eu?" Este important să nu uitaţi însă că nimic din ceea ce aţi făcut nu este cauza bolii de care suferiţi.

Află mai multe despre persoanele care se îmbolnăvesc de limfom

Referinţe

  1. 1. http://cancertrials.nci.nih.gov/
  2.  
  3. 2. Advani R, Rosenberg SA, Horning SJ: Stage I and II follicular non-Hodgkin's lymphoma: long-term follow-up of no initial therapy. J Clin Oncol 22 (8): 1454-9, 2004.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv