Pregătirea pentru vizitele la spital
După stabilirea diagnosticului de LNH indolent, vizitele la clinică sau la medic pot fi o experienţă descurajantă.
Mediul în care pătrundeţi şi informaţiile pe care le primiţi vor fi, cel mai probabil, o noutate absolută pentru dumneavoastră, şi aceasta poate însemna că la început va trebui să absorbiţi foarte multe. Mulţi pacienţi au acest sentiment la primele vizite, de aceea încercaţi să nu vă îngrijoraţi prea mult, cu timpul aceste vizite vor deveni din ce în ce mai uşor de suportat.
Veţi suporta mai uşor aceste vizite pregătindu-vă cât mai intens înainte.
Ce se va întâmpla la prima vizită?
La prima vizită, medicul vă va întreba despre toate bolile de care aţi suferit în trecut şi despre tratamentele pe care le urmaţi în momentul de faţă. Va efectua un examen fizic şi va solicita analize de sânge sau o radiografie toracică pentru a verifica starea dumneavoastră generală de sănătate.
- Este bine să faceţi o trecere în revistă a istoricului dumneavoastra medical înainte de a merge la această întâlnire, pentru a va asigura ca nu aţi uitat ceva.
- Poate fi necesar să aduceţi dosare medicale pe care le aveţi sau documente care descriu medicaţia pe care o urmaţi în momentul de faţă.
- Medicul de familie sau cadrul medical care v-a stabilit această întâlnire vă va putea spune ce să aduceţi.
În general, înainte de a merge la vizită, gândiţi-vă la motivele vizitei dumneavoastră
Mergeţi pentru un consult de rutină şi nu va trebui să staţi peste noapte?
Sau mergeţi pentru efectuarea unor teste de tratament sau diagnostic ce ar putea lua mai mult timp şi necesita să staţi peste noapte?
Dacă nu ştiţi la ce să vă aşteptaţi, trebuie să discutaţi cu persoana de contact din echipa medicală, care ar putea fi asistenta sau hematologul. Aceştia vă vor putea răspunde înainte la orice întrebare despre vizită.
Dacă staţi peste noapte sau chiar mai mult timp, gândiţi-vă la ce veţi purta în spital şi la ceea ce veţi face între tratamente şi teste. Cărţile şi jocurile vor face să treacă timpul mai uşor.
Nu uitaţi să aduceţi şi medicamentele pe care le luaţi şi asiguraţi-vă că aveţi o rezervă suficientă pentru toată perioada de internare.
Gândiţi-vă cum veţi ajunge acolo şi cum vă veţi întoarce
Dacă veţi planifica modul în care veţi merge şi vă veţi întoarce de la spital nu va trebui să vă mai gândiţi la acest lucru în ziua consultaţiei. Trebuie să vă gândiţi cu atenţie la tratamentele sau analizele pe care le veţi efectua şi dacă simţiţi nevoia să vă ia cineva de la spital după încheierea vizitei.
Doriţi să mergeţi însoţiţi?
Dacă simţiţi că aveţi nevoie de suport pe durata vizitei, puteţi cere unui prieten sau unui membru al familiei să vă însoţească. Vă vor putea ajuta să vă amintiţi sau să discutaţi despre informaţiile pe care le primiţi. Echipa medicală va înţelege că nu doriţi să fiţi singur.
Pregătiţi întrebările pe care doriţi să le adresaţi medicului
Poate fi dificil să vă amintiţi toate întrebările pe care doriţi să le adresaţi. Mai ales atunci când veţi discuta despre mai multe aspecte în timpul acestei vizite.
Notarea întrebărilor pe hârtie va simplifica lucrurile şi vă va ajuta să nu uitaţi nimic. Notarea răspunsurilor şi a altor însemnări în timpul vizitei vă va ajuta să vă amintiţi lucrurile pe care doriţi să le ştiţi. Este bine să luaţi un carneţel şi un pix.
Trebuie să vă gândiţi şi la ce întrebări v-ar putea adresa medicii în timpul acestei vizite, de aceea este bine să aduceţi cu dumneavoastra informaţiile relevante.
Întrebări pe care să le adresezi medicului referitoare la limfomul non-Hodgkin