roche.png
lymphomalife-ro.gif

Managementul scăderii în greutate sau al scăderii poftei de mâncare

Scăderea inexplicabilă în greutate sau scăderea apetitului pot fi cauzate de limfoamele non-Hodgkin (LNH). Scăderea apetitului poate fi indusă de tratament, deoarece şi radioterapia şi chimioterapia pot cauza greaţă, iar agenţii chimioterapici pot determina modificarea gustului (disgeuzie), astfel încât nici un aliment nu vă va mai părea apetisant.

În cazul în care boala a recidivat sau începeţi un nou ciclu terapeutic, este posibil ca şi aceste simptome să se facă prezente. Este important să interveniţi în ceea ce priveşte scăderea în greutate deoarece poate însemna că organismul nu beneficiază de nutrienţii necesari (malnutriţie), că oboseala se va instala mai uşor şi că veţi deveni o ţintă uşoară pentru infecţii.

Este important să ştiţi că dacă organismul este malnutrit, tratamentele - precum chimioterapia - vor fi mai greu de suportat. Este posibil chiar să nu se poată iniţia tratamentul deoarece, de exemplu, hemoleucograma arată că numărul scăzut al celulelor dvs sangvine contraindică următorul ciclu terapeutic.

Echipa medicală vă poate trimite la un dietetician

Un dietetician vă poate ajuta să vă regăsiţi pofta de mâncare şi să luaţi din nou în greutate. V-ar putea prescrie suplimente alimentare precum băuturi cu conţinut energetic mare, care sunt indicate în cazul în care înghiţiţi cu dificultate sau dacă aveţi dureri de gât în urma tratamentului.

Este important să aveţi o alimentaţie echilibrată

În cărţi, ziare şi reviste se descriu numeroase diete. Totuşi, este important să aveţi o dietă echilibrată, de aceea cereţi sfatul echipei dumneavoastra medicale sau al dieteticianului, deoarece nu toate dietele sunt potrivite pentru dumneavoastra.
Totuşi, există câteva lucruri la care puteţi apela pentru a face mesele mai apetisante şi pentru a lua în greutate.

Încercaţi să:

  • Mâncaţi mese mai puţin consistente, mai des, inclusiv gustări cum ar fi biscuiţi, pâine prăjită, brânză şi crackeri, între mese
  • Evitaţi să gătiţi, dacă acest lucru este posibil
  • Consumaţi alimente reci, nu calde şi evitaţi alimentele care au un miros puternic
  • Alegeţi lapte şi iaurturi nedegresate în locul celor cu un conţinut redus de grăsimi
  • Adăugaţi o cantitate mai mare de unt, margarină sau ulei pe pâine, cartofi, paste, orez şi legume, şi mai multă maioneză şi mai mult sos pentru salată la sandwich-uri şi salată
  • Adăugaţi mai multă brânză la pizza, sosuri, supe şi paste
  • Adăugaţi mai multă miere sau zahăr la cereale, băuturi, fructe şi legume

Este posibil ca unele diete care ar putea părea sănătoase să fie nocive pentru un pacient cu LNH care are un risc mai mare de apariţie a infecţiilor. Acest lucru se poate întâmpla dacă, de exemplu, după chimioterapie hemoleucograma arată că aveţi un număr scăzut de celule sangvine. În acest caz, salatele, carnea gătită în sânge sau brânza cu mucegai trebuie evitate, deoarece aceste alimente reprezintă un risc crescut de infecţie.