roche.png
lymphomalife-ro.gif

Ce este LNH Agresiv?

Dacă aţi fost diagnosticat recent cu limfom non-Hodgkin (LNH) agresiv, cu siguranţă aţi primit o cantitate imensă de informaţii din partea medicilor referitoare la această boală, la implicaţiile sale, dar şi despre tratament.
Adesea este greu să digeri toate aceste informaţii de la bun început şi multe persoane nu reuşesc să le înţeleagă şi să le interiorizeze, mai ales într-o perioadă scurtă de timp. Aici, pe www.viaţaculimfom.ro, vă vom ajuta să înţelegeţi ce este limfomul non-Hodgkin agresiv.
LNH agresiv este o formă cu proliferare rapidă a bolii, care are o varietate de subtipuri diferite. Răspunde de obicei bine la tratament şi adesea se obţine remisiune completă. Obiectivul este acela de a se obţine remisiune completă a bolii, iar dacă acest lucru nu este posibil, tratamentul ţinteşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin controlul simptomelor (aceasta poartă denumirea de îngrijire paleativă).

 

Cum m-am îmbolnăvit de limfom non-Hodgkin agresiv?

Este normal să va întrebati „De ce eu?" atunci când vă confrunţati cu un diagnostic precum limfom non-Hodgkin agresiv. Dar, este important să nu uitaţi că nu aţi dezvoltat această boală deoarece aţi comis vreo greşeală.
 

 

Află mai multe despre cine se îmbolnăveşte de limfom

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care afectează anumite celule albe din sânge

Limfomul este o forma de cancer al sângelui

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) şi limfom Hodgkin. Afecţiunile sunt diferite, iar pe acest site vom discuta numai despre limfomul non-Hodgkin.

Cancerul apare atunci când celulele încep să se dezvolte necontrolat

Organismul dumneavoastră este alcătuit din celule. Majoritatea celulelor trăiesc putin timp înainte de a muri şi de a fi înlocuite de unele noi. Uneori, acest ciclu nu mai funcţionează şi celulele cresc şi se inmultesc necontrolat şi nu mor atunci când ar trebui. Aceasta se întâmplă în cazul cancerului.

Celulele albe din sânge, care in mod normal luptă împotriva infecţiilor, sunt celulele afectate in cazul limfomului non-Hodgkin

  • Sângele conţine două tipuri principale de celule:
    Celulele roşii, care transportă oxigenul şi care dau culoarea caracteristică sângelui
  • Celulele albe, care sunt parte a sistemului natural de apărare al organismului - cunoscut sub numele de sistem imunitar - şi care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.


Există numeroase tipuri de celule albe în sânge, care au roluri diferite în sistemul nostru imunitar.

În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip de celulele albe din sânge, care se numesc limfocite, se inmultesc necontrolat.

Prin urmare, LNH este un cancer al limfocitelor din sânge.

Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer al sistemului limfatic

Sistemul limfatic este similar sistemului nostru sangvin

Sângele circulă prin vase de sânge (artere şi vene). Celulele albe din sânge, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea diferită de vase, care se numeşte sistem limfatic. Sistemul limfatic transportă, de asemenea, lichide şi nutrienţi în organism.

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sânge afectate (limfocite) se acumulează şi formează tumori ale sistemului limfatic

În limfomul non-Hodgkin, atunci când celulele încep să se inmulteasca necontrolat, adesea se acumulează în structurile sistemului limfatic cauzând noduli sau tumori cunoscute sub numele de limfoame. Acesta este unul dintre cele mai frecvente semne ale LNH.

 

Află mai multe despre sistemul limfatic

Tumorile cauzate de LNH pot apărea aproape oriunde.

Tumorile din LNH se numesc limfoame

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sânge cu comportament anormal tind să se acumuleze şi să formeze tumori. Aceste tumori se numesc limfoame.

Tumorile pot apărea aproape oriunde, deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul

Limfoamele sunt un tip de tumori şi, în LNH, se formează adesea în ganglionii limfatici, care fac parte din sistemul limfatic. Sistemul limfatic traversează întreg organismul, de aceea limfoamele pot apărea în orice organ. De exemplu, limfoamele apar frecvent în ficat sau în splină. Dar acestea pot apărea oriunde, în creier, stomac sau măduvă.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o boală care afectează anumite celule albe din sânge, cunoscute sub denumirea de limfocite.

 

Limfomul non-Hodgkin agresiv are o evolutie rapida, care necesită adesea iniţierea imediată a tratamentului

Există câteva subtipuri diferite de limfom non-Hodgkin agresiv

Există câteva tipuri diferite de LNH agresiv; cele mai frecvente sunt indicate în tabel[1,2]. Medicul dumneavoastră va putea să vă explice care tip a fost diagnosticat în cazul dumneavoastră şi care va fi planul de tratament utilizat.

tipuridelnhagresiv.jpg

 

Află mai multe despre diferitele tipuri (diagnostic si stadii) de limfom non-Hodgkin


LNH indolent este o formă diferită de limfom si este denumit LNH cu grad scazut de malignitate. Acest tip de limfom are o evolutie lenta.

 

Află mai multe despre LNH indolent

 

Caracteristicile frecvente ale LNH agresiv sunt enumerate în tabel[2,3].

caracteristicilnhagresiv1.jpg

 

În LNH agresiv se obtin adesea raspunsuri complete, dar dacă acest lucru nu este posibil, tratamentul poate atenua simptomele

  • LNH agresiv este tratat cu scopul de a se obţine un raspuns complet şi există şanse reale de obţinere a acestui rezultat.
  • Tratamentul implică de obicei chimioterapie, combinată de obicei cu imunoterapie. În plus, radioterapia poate fi folosită pentru a actiona direct asupra limfomului.
  • Pentru pacienţii cu LNH care nu răspund adecvat la tratament sau cu recadere, poate fi necesară continuarea tratamentului. În unele cazuri se poate obţine un răspuns complet. 
  • Dacă raspunsul complet nu este posibil, tratamentul va fi folosit pentru a ameliora simptomele şi a reduce durerea (această îngrijire este cunoscută ca îngrijire paleativă).
    Află mai multe despre tratamentul limfomului non-Hodgkin agresiv

 

  • Nu trebuie uitat faptul că experienţa fiecărui pacient cu LNH este unică.
    www.viaţaculimfom.ro vă poate oferi o perspectivă corectă asupra experienţelor majorităţii pacienţilor şi veţi găsi aici numeroase mărturii ale pacienţilor pe care le puteţi citi şi compara. Totuşi, experienţa dumneavoastră de pacient cu LNH este unică şi cea mai potrivită persoană cu care puteţi discuta despre situaţia dumneavoastră este medicul specialist hematolog. 


Simptomele frecvente ale LNH agresiv

  • Umflături nedureroase la nivelul gâtului, al axilei sau în zona inghinală
  • Febră persistentă sau recurentă a cărei cauză nu poate fi explicată
  • Transpiraţii nocturne abundente 
  • Scădere în greutate sau oboseală
  • Mâncărimi persistente pe toată suprafaţa corpului 
  • Respiratie ingreunata sau tuse


Simptomele frecvente enumerate mai sus pot fi atribuite si altor cauze, de aceea testele de diagnostic sunt foarte importante pentru confirmarea diagnosticului LNH agresiv. De asemenea, celulele albe din sânge cu comportament anormal (limfocitele canceroase) depistate în LNH nu îşi pot îndeplini rolul în lupta împotriva infecţiilor.
De aceea, pacienţii cu LNH se pot îmbolnăvi mai uşor decât o persoană sănătoasă.

 

Află mai multe despre simptomele limfomului non-Hodgkin agresiv

Referinţe

  1. 1. WHO Classification of Tumors of Hematopoietic and Lymphoid Tissues - 4-th edition -IARC, LYON 2008
  2.  
  3. 2. National Cancer Institute. Adult non-Hodgkin's lymphoma (PDQ): treatment [online].Aggressive NHL Diffuse large cell lymphoma, disponibil la http://cancertrials.nci.nih.gov
  4.  
  5. 3. Diffuse large B-cell non-Hodgkin's lymphoma: ESMOClinical Recommendations for diagnosis, treatment and follow-up- Annals of Oncology 20 (Supplement 4): iv110-iv112, 2009 doi:10.1093/annonc/mdp145

Ce sunt LNH folicular şi LNH difuz?

ceestelnh.png