roche.png
lymphomalife-ro.gif

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome ale limfomului non-Hodgkin (LNH) sunt umflăturile nedureroase la nivelul gâtului, axilei şi în zona inghinală. Pot sa apara şi o serie de alte simptome, inclusiv stare generală de rău. Dar toate simptomele LNH pot fi atribuite si altor cauze. De aceea, folosirea testelor de diagnostic este, prin urmare, foarte importantă atunci când medicul va decide dacă suferiţi de LNH.

 

Umflăturile

Umflăturile sau tumorile produse de celulele albe sangvine (limfocite) în LNH sunt numite limfoame. Adesea sunt observate mai întâi la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Sunt cauzate de celulele sangvine albe care se acumulează în ganglioni (sau glande).
Ganglionii se pot mări şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţineţi cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferiţi de limfom. Inflamaţia va dispărea atunci când infecţia este vindecată.
În cazul LNH, diferenţa este că mărirea ganglionilor durează mai mult timp. Medicii numesc această problemă limfadenopatie.

 

Tusea, durerea toracică sau dificultatea de a respira (dispneea)

Numeroase simptome ale limfomului non-Hodgkin (LNH) depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi respiratia ingreunata pot apărea în cazul în care ganglionii din spatele sternului, sau o glandă care se numeşte timus, conţin o tumoră. Această glandă este situată în vecinătatea inimii şi în urma apariţiei inflamaţiei se poate mări şi apasa pe inima, cauzând durere toracică, sau poate apăsa pe trahee, determinând respiraţia dificilă.
Simptomele sunt complet diferite în cazul în care tumorile au altă localizare, în afara ganglionilor limfatici. De exemplu, tumorile din stomac sau intestine pot cauza durere abdominală, indigestie sau diaree.

 

Transpiraţii nocturne abundente, oboseală sau pierderea poftei de mâncare

Celulele sangvine albe (limfocitele) care sunt afectate de limfomul non-Hodgkin (LNH) sunt o componentă importantă a sistemului imunitar - sistemul natural de apărare al organismului împotriva infecţiilor. Unele dintre simptomele pe care le aveţi pot apărea din cauza faptului că sistemul imunitar nu funcţionează corect şi deoarece organismului îi este mai greu decât de obicei să lupte împotriva infecţiilor cauzate de virusuri sau bacterii. Acestea includ oboseala, transpiraţiile nocturne abundente şi pierderea poftei de mâncare.

 

Starea generală de rău

Starea generală de rău este de asemenea frecventă atunci când suferiţi de limfom non-Hodgkin (LNH). Iar multe dintre simptomele specifice ale LNH pot fi considerate semne generale de boală. Acestea includ:

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului peste 38°C)
  • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat
  • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
  • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
  • Scăderea poftei de mâncare

Alte simptome generale ale pacienţilor cu LNH pot include:

  • Respiratie ingreunata sau tuse
  • Mâncărimi persistente, pe toată suprafaţa corpului
  • Primele trei dintre aceste simptome - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt adesea folosite în stadializarea LNH şi sunt uneori denumite „simptome B".

 

Simptomele B - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt semnificative în stadializarea LNH

Află mai multe despre diagnosticul şi stadializarea LNH

Limfomul non-Hodgkin indolent

  • Este posibil ca tratamentul să nu fie necesar imediat şi poate fi mai bine să se aştepte apariţia simptomelor înainte de a se iniţia tratamentul - strategie „Aşteptare şi observaţie"
  • Dacă aveţi LNH in stadiu avansat , cu simptome prezente, cel mai adesea veţi primi un tratament de inducţie alcătuit din imunoterapie şi chimioterapie
  • Continuarea imunoterapiei după finalizarea tratamentului iniţial de inducţie, sub forma unui tratament de intretinere, este investigată ca opţiune terapeutică pentru pacienţii recent diagnosticaţi din Europa. Această strategie terapeutică este deja aprobată pentru pacienţii nou diagnosticaţi în unele ţări, cum ar fi Canada, şi este aprobată în majoritatea ţărilor şi pentru utilizare la pacienţii ale căror simptome au reapărut după tratament (recadere)
  • Remisiunea completă sau parţială - dispariţia simptomelor - se poate obţine adesea prin tratament
  • Simptomele pot reveni, caz în care este necesară reluarea tratamentului, dar pacienţii se pot bucura mulţi ani de o viaţă normală

Află mai multe despre limfomul non-Hodgkin indolent

Limfomul non-Hodgkin agresiv

  • Adesea, tratamentul este necesar imediat
  • De obicei, este necesară combinarea chimioterapiei cu imunoterapia
  • Radioterapia poate fi folosită în anumite zone după finalizarea chimioterapiei
  • Există şanse de remisiune şi chiar posibilitatea de răspuns complet în majoritatea cazurilor[1]

Află mai multe despre limfomul non-Hodgkin agresiv

Nu eşti sigur de ce tip de limfom non-Hodgkin suferi? Fa un test!

Referinţe

  1. National Cancer Institute. Adult non-Hodgkin's lymphoma (PDQ): treatment [online].Aggressive NHL Diffuse large cell lymphoma, available at URL http://www.cancer.gov

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv