roche.png
lymphomalife-ro.gif

De ce eu?

Este normal să vă întrebaţi "De ce eu?" atunci când va confruntati cu un diagnostic precum cel de limfom non-Hodgkin (LNH). Însă este important să nu uitaţi că nimic din ceea ce aţi făcut nu a cauzat această boală.

De ce eu?

Mulţi pacienţi se întreabă "De ce eu?" atunci când sunt diagnosticaţi cu limfom non-Hodgkin (LNH), iar aceasta este o reacţie firească. Din nefericire, nu se ştie cu siguranţă care este cauza LNH de care suferiţi. Se ştie că LNH nu este contagios - deci nici nu l-aţi luat de la altcineva, nici nu îl puteţi transmite mai departe. Nu există dovezi că LNH este ereditar. De aceea, nu există şanse mai mari ca membrii familiei unui pacient cu LNH să dezvolte LNH în comparaţie cu alte persoane. De asemenea, spre deosebire de alte tipuri de cancer, nu se corelează cu stilul de viaţă sau cu fumatul.
În principiu forma de LNH de care suferiţi nu a fost cauzată de modul dumneavoastră de viaţă obişnuit

Cine poate dezvolta limfom non-Hodgkin (LNH)?

 

  • Limfoamele non-Hodgkin (LNH) pot apărea la orice vârstă. Dar majoritatea tipurilor de LNH apar la persoane mai înaintate în vârstă.
  • Vârsta medie la momentul diagnosticării este de 65 de ani. Boala poate apărea însă şi la adulţi mai tineri şi la copii.
  • Limfoamele non-Hodgkin apar şi la bărbaţi şi la femei, dar sunt mai frecvente la bărbaţi.
  • Limfoamele non-Hodgkin sunt mai frecvente la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele care primesc un transplant sau care dezvoltă o infecţie severă, cel mai adesea virală, precum infecţia cu virus HIV sau VEB.

 

cases-of-nhl3.jpg

 

Câte persoane suferă de limfom non-Hodgkin?

  • Limfoamele non-Hodgkin reprezinta unul din cele mai frecvente tipuri de cancer. Aproximativ 1 din 50 de persoane va dezvolta LNH in decursul vietii [1].
  • Numărul de cazuri nou diagnosticate este în creştere. Există în momentul de faţă cu 80% mai multe cazuri noi decât în anii 1970 [1].
  • Pe plan mondial, exista mai mult de 1 milion de persoane care sufera de limfom, si aproximativ 360 000 de cazuri noi de limfom sunt diagnosticate anual [1].

 

Prin urmare, se cunosc factorii de risc sau cauzele care determină apariţia limfomului non-Hodgkin?

Nu se cunoaşte cauza care determină apariţia limfomului non-Hodgkin.

Se ştiu unele lucruri care ar putea creşte riscul de a dezvolta LNH, dar numai unele dintre persoanele care dezvoltă boala au fost expuse acestor factori de risc.

Printre cei mai importanţi factori de risc se numără:

  • Unele tipuri de infecţii virale precum cea cu virusul HIV sau Epstein-Barr (EBV).
  • Infecţiile bacteriene precum cea cu Helicobacter pylori (aceasta este bacteria asociată cu cancerul de stomac şi care poate fi asociată cu o formă rară de limfom non-Hodgkin numită limfom MALT).
  • Bolile şi medicamentele care reduc capacitatea sistemelor naturale de apărare ale organismului (sistemul imunitar). Aceasta este denumită uneori imunosupresie.

Referinţe

  1. 1. Ferlay J, Bray F, Pisani P and Parkin D.M. GLOBOCAN 2002; Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide IARC CancerBase No. 5, version 2.0 IARCPress, Lyon, 2004.
  2.  
  3. 2. The Non-Hodgkin's Lymphoma Classification Project. A clinical evaluation of the International Lymphoma Study Group classification of non-Hodgkins lymphoma. Blood 1997;89:3909-18.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv