Vizite pentru diagnostic şi control
Dacă aţi fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin indolent (LNH), cel mai probabil aţi trecut printr-o serie de teste pentru confirmarea diagnosticului. Totuşi, pentru a se identifica tipul şi stadiul evolutiv al LNH de care suferiţi, sunt necesare teste suplimentare.
Este posibil ca rezultatele să fie disponibile după aproximativ două săptămâni, dar ţinând cont de faptul că vor ajuta medicul să identifice opţiunea terapeutică adecvată, este important să aşteptaţi rezultatele înainte de a se iniţia terapia.
La început, cel mai adesea nu veţi observa nici un fel de simptome
La momentul diagnosticării, mulţi pacienţi cu LNH indolent nu acuză nici un fel de simptome.
Limfomul poate fi descoperit ca rezultat al unui examen fizic efectuat de medicul de familie care ar putea descoperi un ganglion crescut în volum pe care nu l-aţi observat. Pe de altă parte, medicul poate bănui că suferiţi de LNH din cauza rezultatului unei investigaţii efectuate pentru o altă afecţiune, cum ar fi analize de sânge sau o radiografie toracică.
Diagnosticul va fi confirmat de medicul specialist hematolog
Toate simptomele cauzate de limfoamele non-Hodgkin (LNH) pot fi atribuite altor afecţiuni. De aceea, în majoritatea cazurior, medicul de familie nu va putea confirma diagnosticul. Dacă se suspectează un limfom non-Hodgkin, veţi fi trimis la medici specialişti. Înainte de confirmarea diagnosticului, veţi lua contact cu mai multe persoane.
Pentru confirmarea diagnosticului veţi fi supus unei serii de teste
Biopsia - ţesut prelevat dintr-un ganglion inflamat pentru depistarea limfomului
Ţesutul prelevat este analizat la microscop pentru a se afla:
Dacă suferiţi de limfom şi dacă este vorba de limfom Hodgkin sau non-Hodgkin
Dacă are proliferare lentă (indolent) sau rapidă (agresiv)
Subtipul de LNH de care suferiţi
Analize de sânge -folosite pentru a evalua starea dumneavoastră generală de sănătate
O probă de sânge va fi utilizată pentru a verifica mai multe aspecte:
Numărul de celule roşii, albe şi plachete din sânge, analiză cunoscută ca hemoleucogramă
Modul în care funcţionează ficatul, analiză cunoscută ca test al funcţiei hepatice.
Modul în care funcţionează rinichii, analiză cunoscută ca test al funcţiei renale.
Evaluarea volumului limfomului, prin intermediul determinării unei substanţe denumită lactat dehidrogenază (LDH) din sânge.
O serie de alte teste distincte, specializate, care vor oferi medicului informaţii despre aspecte specifice ale limfomului şi despre organele care ar putea fi implicate.
După confirmarea diagnosticului, analizele de sânge vor fi repetate la intervale regulate, atât în timpul tratamentului cât şi ulterior pentru a se monitoriza evoluţia bolii.
Teste de stabilire a stadiului bolii - pentru evaluarea gradului de extensie a bolii
Multe teste, printre care investigaţii imagistice cum ar fi radiografiile, CT şi PET, dar şi biopsii din măduva osoasă şi analizele de sânge deja menţionate, sunt efectuate pentru a depista cu certitudine stadiul LNH, care ar putea fi I, II III sau IV.
Aceste teste vor indica:
Câte grupe de ganglioni limfatici sunt afectate
Dacă limfomul este localizat doar în ganglionii limfatici sau şi în alte organe
Dacă limfomul este localizat doar în torace sau în abdomen, sau în ambele zone
Este vital să se cunoască stadiul limfomului înainte de iniţierea tratamentului. În timpul efectuării testelor de stadializare, poate părea că tratamentul este amânat inutil. Totuşi, stabilirea tratamentului corect depinde de un diagnostic corect, iar capacitatea de vă asigura tratamentul optim de la bun început va compensa orice amânare.
De obicei, veţi merge la un cabinet ambulator din spital sau la cabinetul medicului.
Vizitele la spital pentru analize, controale şi, mai apoi, pentru tratament vor avea loc cel mai probabil într-o clinică specializată în tratamentul limfoamelor sau la cabinetul medicului care vă îngrijeşte. Vă veţi întâlni periodic cu medicul pentru controale şi probabil în timpul fiecărei şedinţe de tratament. Va exista o persoană de contact la clinica de hematologie care va fi capabilă să vă dea sfaturi, recomandări şi orice alte informaţii vă sunt necesare.
8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI
despre limfomul non-Hodgkin agresiv