roche.png
lymphomalife-ro.gif

Echipa medicală

Cu ocazia vizitelor la clinică veţi întâlni numeroase persoane care vor juca diferite roluri în îngrijirea dumneavoastră. Aceste persoane sunt specializate în tratamentul pacienţilor cu LNH şi colaborează în calitate de echipă pentru îngrijirea acestor pacienţi. Aceasta este o echipă interdisciplinară.

Nu vă fie teamă să le adresaţi întrebări membrilor echipei medicale

Cineva va avea mereu timp să vă ajute să înţelegeţi anumite lucruri. Chiar dacă nu adresaţi întrebări persoanei potrivite chiar de la bun început, veţi putea fi direcţionaţi către cea care vă poate ajuta.

Pe cine voi întâlni şi ce va face fiecare dintre aceste persoane?

 

Hematologul - medic specializat în diagnosticul şi tratamentului afecţiunilor sângelui

Unul dintre medicii specialişti care vor decide care este cea mai potrivită opţiune terapeutică în cazul dumneavoastră. Acesta va fi implicat în planificarea oricărui tratament pe care îl veţi primi, inclusiv în ceea ce priveşte agenţii terapeutici pe care îi veţi primi, dozele, frecvenţa şi durata administrării tratamentului.
Uneori din echipa de îngrijire medicală pot face parte doi hematologi - unul la spital şi unul la cabinet.

Oncolog – medic specializat în tratarea cancerului

Este posibil să fiţi îngrijit şi de un medic oncolog pe lângă, sau în locul, unui medic hematolog.

Radioterapeut - medic specializat în tratarea cancerului folosind radioterapia

Cunoscut şi sub denumirea de oncolog radioterapeut. Radioterapeutul se va ocupa de planificarea radioterapiei, zonele de iradiat, dozele de radiaţii şi modul de administrare a radioterapiei (durată, frecvenţă).

Radiolog - medic specialist în investigaţii imagistice

Testele necesare pentru limfomul non-Hodgkin includ: radiografii, CT (tomografie computerizată, uneori cunoscută şi sub denumirea de tomografie axială computerizată) [CAT]), RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară) şi PET ( tomografie cu emisie de pozitroni).

Asistenta care se ocupă de tratament - o asistentă care este special instruită pentru utilizarea şi administrarea chimioterapiei şi imunoterapiei

Dacă sunteţi trataţi în spital sau în cabinete ambulatorii, de administrarea tratamentului se va ocupa o astfel de asistentă. Asistenta vă va putea da informaţii referitoare la efectele secundare ale terapiei şi la cum puteţi proceda în cazul în care apare ceva neprevăzut în timpul regimului terapeutic.

Anatomopatalog - medic care analizează probele de ţesut

Examinează ţesuturile prelevate prin biopsie, de exemplu, având un cuvânt important de spus în stabilirea diagnosticului şi a tipului de LNH de care suferiţi. Examinează şi ţesuturile care au fost prelevate eventual în timpul unei intervenţii chirurgicale pentru a depista boala. Nu vă veţi întâlni cu acesta, dar cel mai sigur veţi auzi vorbindu-se despre el.

Chirurgii - medici care efectuează intervenţiile chirurgicale

 

Şi nu uitaţi de medicul de familie !

Cel mai probabil veţi continua să vă întâlniţi cu medicul de familie pentru orice alte probleme de sănătate care ar putea apare.
Deşi medicii de familie nu sunt specialişti în limfoame, vă vor putea fi de ajutor, şi dumneavoastră şi familiei, oferind explicaţii şi sfaturi despre LNH şi despre tratamente şi alte opţiuni.
Medicii specialişti în limfoame ar trebui să informeze medicul de familie cu privire la diagnostic, la tratament şi la alte aspecte ale controlului limfomului de care suferiţi.