roche.png
lymphomalife-ro.gif

Pregătirea pentru tratamentul iniţial

Deşi aţi mai fost de multe ori la spital, primele vizite în vederea tratamentului pot fi descurajante. Puteţi face multe lucruri drept pregătire în vederea acestora, care vor simplifica situaţia. Aici la www.ViaţacuLimfom.ro veţi descoperi idei practice despre modul în care puteţi depăşi prima experienţă terapeutică, dar şi lucruri pe care să le aveţi în vedere pentru a vă pregăti.

Cel mai important este să aveţi grijă de propria persoană pe durata primului tratament

 

Dacă este posibil, luaţi-vă concediu pe durata tratamentului pentru a vă putea concentra asupra propriei îngrijiri în tot acest timp

Regimul terapeutic în terapia de inducţie sau radioterapie poate fi intensiv şi este posibil să vă simţiţi foarte obosit. Este o idee bună şi să vă luaţi concediu de la serviciu şi să renunţaţi la alte activităţi, cel puţin pentru scurt timp.

De aceea, este bine să discutaţi cu angajatorul şi să faceţi aranjamentele financiare necesare, cel mai bine înainte de iniţierea tratamentului.

Dacă nu sunteţi sigur dacă aveţi dreptul la alte beneficii sau dacă aveţi alte îngrijorări, discutaţi cu medicul sau cu asistenta de la clinică. Ei vor putea să vă ajute să aflaţi mai multe informaţii.

Nu uitaţi să aveţi o dietă sănătoasă, echilibrată, pe durata tratamentului

Pentru a vă simţi cât mai bine pe durata tratamentului, este esenţial să încercaţi să aveţi o dietă sănătoasă. Acest lucru este mai degrabă dificil dacă vă simţiţi obosit sau dacă aveţi efecte adverse induse terapeutic, dar este important să consumaţi nutrienţii de care aveţi nevoie pentru a fi sănătos.

Modificarea obiceiurilor alimentare pentru a se conforma regimului terapeutic, cum ar fi mese mai dese, dar mai puţin consistente, în loc de trei mese principale, ar putea fi utilă.
Mai multe sfaturi despre o alimentaţie sănătoasă în cazul în care aveţi limfom non-Hodgkin

Recunoaşteţi că uneori, mai ales pe durata tratamentului, LNH este o experienţă stresantă şi gândiţi-vă cum puteţi trece peste aceasta

Diagnosticul de cancer, aşa cum este cel de LNH, este o experienţă intensă din punct de vedere emoţional şi stresantă pentru majoritatea persoanelor. Acest lucru este valabil mai ales în timpul tratamentului, atunci când vă confruntaţi cu experienţele noi şi cu regimul terapeutic solicitant.

Pentru a vă putea concentra asupra modului în care să faceţi faţă tratamentului şi a săptămânilor şi lunilor care urmează, este important să nu ascundeţi şi să gestionaţi aceste stări de stres în cazul în care apar.

Tehnicile de relaxare pot fi extrem de benefice, de exemplu, deoarece pot fi efectuate în aproape orice situaţie şi vă pot ajuta să deţineţi controlul asupra stărilor dumneavoastră emoţionale. Beneficiile acestora includ reducerea durerilor provocate de tensiunea musculară, pregătirea pentru culcare şi niveluri mai reduse de oboseală.

Dacă intenţionaţi să folosiţi tehnicile de relaxare, trebuie să discutaţi cu echipa medicală care vă îngrijeşte, deoarece vă vor putea trimite la departamentul local de terapie ocupaţională, care vă poate ajuta să vă însuşiţi un program de tehnici.

Cel mai important lucru este să nu uitaţi că nu sunteţi singuri. Există numeroase grupuri şi organizaţii de suport zonale şi naţionale pentru pacienţii cu LNH - vă pot ajuta să rezolvaţi orice situaţie şi vă vor asculta experienţa personală.

Gândiţi-vă ce se va întâmpla în timpul şedinţei de tratament pentru LNH

Dacă mergeţi la spitalul local pentru iniţierea tratamentului, cel mai probabil va trebui să petreceţi noaptea acolo, iar în unele cazuri chiar o perioadă mai lungă de timp. Aceasta depinde de planul terapeutic individualizat.

Dacă nu sunteţi siguri la ce să vă aşteptaţi, trebuie să discutaţi cu persoana de contact din echipa medicală care vă îngrijeşte, cum ar fi asistenta specializată sau medicul hematolog. Vor putea să vă răspundă tuturor întrebărilor pe care le aveţi despre vizită înainte de efectuarea acesteia.

Este posibil să vi se fi cerut să aduceţi anumite lucruri la această vizită de iniţiere a tratamentului, cum ar fi documentele dumneavoastră medicale. Este important să vă gândiţi la aceste lucruri dinainte, pentru a nu uita ceva.

Dacă staţi internaţi peste noapte sau mai mult timp, gândiţi-vă ce veţi purta în timpul şederii în spital şi ce veţi face în timpul pe care îl aveţi între tratamente sau investigaţii. Cărţile sau jocurile pot face să treacă timpul mai uşor.

Nu uitaţi să aduceţi şi medicamentele pe care le luaţi şi asiguraţi-vă că aveţi o rezervă suficientă pentru toată perioada de internare.

Gândiţi-vă cum veţi ajunge acolo şi cum vă veţi întoarce

Dacă veţi planifica modul în care veţi merge şi vă veţi întoarce de la spital nu va trebui să vă mai gândiţi la acest lucru în ziua consultaţiei.

Trebuie să vă gândiţi cu atenţie la aceste aspecte în cazul în care tratamentul pe care îl veţi efectua v-ar putea face să vă simţiţi rău sau obosit. Gândiţi-vă cum vă aşteptaţi să vă simţiţi după tratament şi dacă simţiţi nevoia să vă ia cineva de la spital după încheierea vizitei. Puteţi discuta chiar cu echipa medicală care vă îngrijeşte despre acest aspect.

Doriţi să mergeţi însoţiţi?

  • Dacă simţiţi că aveţi nevoie de susţinere pe durata vizitei, puteţi cere unui prieten sau unui membru al familiei să vă însoţească.
  • Vă vor ţine companie pe durata şedinţei de tratament sau cât timp aşteptaţi şi vă vor ajuta să vă amintiţi şi să discutaţi despre informaţiile pe care le primiţi. Echipa medicală va înţelege că nu doriţi să fiţi singur, dar ţineţi cont de faptul că, probabil, nu este posibil ca persoana care vă însoţeşte să stea cu dumneavoastra peste noapte.

 

Vreţi să aflaţi anumite lucruri despre tratament înainte de iniţierea acestuia?

Este important să înţelegeţi ce vi se va întâmpla la clinică pe durata tratamentului. Trebuie să ştiţi, de exemplu, la ce să vă aşteptaţi din partea tratamentului şi cum vă veţi simţi.

De obicei, veţi discuta cu medicul la începutul fiecărei şedinţe de tratament, aceasta fiind o oportunitate importantă să adresaţi toate întrebările pe care le aveţi referitor la tratamentul pe care îl veţi primi.

Poate fi dificil să vă amintiţi toate întrebările pe care doriţi să le adresaţi. Mai ales atunci când veţi discuta despre mai multe aspecte în timpul acestei vizite.

Notarea întrebărilor pe hârtie va simplifica lucrurile şi vă va ajuta să nu uitaţi nimic.

Notarea întrebărilor şi a altor însemnări în timpul vizitei vă va ajuta să vă amintiţi lucrurile pe care doriţi să le ştiţi. Este bine să luaţi un carneţel şi un pix.

Trebuie să vă gândiţi şi la ce întrebări v-ar putea adresa medicii în timpul acestei vizite, de aceea este bine să aduceţi cu dumneavoastra informaţiile relevante.
Întrebări pe care să le adresaţi medicului despre limfoamele non-Hodgkin