roche.png
lymphomalife-ro.gif

Abordarea: Aşteptare şi Observaţie

Deoarece limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent progresează foarte lent, de obicei nu se iniţiază imediat un tratament.

Această abordare este cunoscută de obicei drept strategie „aşteptare şi observaţie" şi este aplicată de obicei pacienţilor cu stadiu avansat de boală, asimptomatici şi care au o stare în general bună de sănătate.

Totuşi, va trebui să fiţi monitorizat periodic pentru a se verifica dacă nu apar simptome şi dacă LNH nu a progresat.

Cum funcţionează strategia „aşteptare şi observaţie"?

Dacă nu aveţi simptome, medicul poate recomanda începerea tratamentului în momentul apariţiei acestora.

Aşteptarea apariţiei simptomelor înainte de iniţierea tratamentului înseamnă că:

  • nu vă veţi confrunta în scurt timp cu efectele adverse posibile ale tratamentului
  • tratamentul poate fi păstrat drept opţiune până la apariţia simptomelor, de care veţi avea nevoie pentru a combate limfomul.

Studiile au arătat că, la pacienţii la care este aplicabilă, strategia „aşteptare şi observaţie" nu este diferită ca şi rezultate de iniţierea tratamentului activ imediat după diagnostic.

Iar studiile care au scopul de a evalua beneficiile tratamentului iniţiat imediat în comparaţie cu strategia „observaţie şi aşteptare" sunt în desfăşurare.

Strategia „aşteptare şi observaţie" nu înseamnă „a sta cu mâinile în sân"

Este important să înţelegeţi că, în timpul aplicării acestei strategii, veţi beneficia de tot suportul de care aveţi nevoie. Veţi participa la controale amănunţite, periodice, pentru a se monitoriza evoluţia limfomului non-Hodgkin (LNH) de care suferiţi.

Mărimea ganglionilor limfatici va fi monitorizată prin evaluări clinice şi/sau metode imagistice pentru a se vedea dacă au crescut şi se vor efectua analize pentru a se verifica dacă limfomul nu afectează unul dintre organele vitale sau măduva osoasă.

Atâta timp cât aveţi o stare bună de sănătate şi nu se observă o modificare a dimensiunii ganglionilor şi nici nu apar simptome, puteţi amâna tratamentul.

Cine sunt pacienţii eligibili pentru strategia „aşteptare şi observaţie"?

Strategia „aşteptare şi observaţie" este utilizată la o proporţie semnificativă de pacienţi cu limfoame non-Hodgkin (LNH) indolente

  • Strategia "Aşteptare şi observaţie" poate fi o opţiune pentru dumneavoastrã dacã limfomul este în stadiul de boalã diseminatã/avansatã [1]. Cu alte cuvinte, care s-a extins dincolo de una sau două grupe de ganglioni limfatici.
  • Trebuie să aveţi o stare generală de sănătate destul de bună şi să nu aveţi simptome cauzate de limfom.
  • Atâta timp cât starea bună de sănătate se menţine, ganglionii limfatici au dimensiuni mici şi nu se măresc cu rapiditate, şi dacă nu există semne că limfomul afectează funcţia oricăruia dintre organele vitale, se poate continua strategia „aşteptare şi observaţie".
  • În timp, la un moment dat va trebui să se iniţieze tratamentul activ. Acest lucru se întâmplă de obicei la aproximativ 18 luni după iniţierea strategiei „aşteptare şi observaţie".

 

Aspecte la care trebuie să fiţi atenţi în timpul strategiei „aşteptare şi observaţie"

În timpul strategiei „aşteptare şi observaţie" trebuie să fiţi atenţi la posibilele simptome ale limfoamelor, mai ales la cele trei simptome care sunt denumite „simptome B":

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului peste 38°C) 
  • Transpiraţii nocturne 
  • Scădere în greutate neintenţionată de 10% sau mai mult din greutatea corporală în 6 luni

Apariţia acestor simptome înseamnă că se va iniţia tratamentul activ. De aceea trebuie să discutaţi imediat cu medicul în cazul în care apar oricare dintre aceste simptome.

Lucruri pe care trebuie să le faceţi pentru a nu vă îmbolnăvi

Pe durata strategiei „aşteptare şi observaţie" trebuie să evitaţi să vă îmbolnăviţi
Află idei practice referitoare la stilul de viaţă în timpul limfomului non-Hodgkin

Referinţe

  1. Advani R, Rosenberg SA, Horning SJ: Stage I and II follicular non-Hodgkin's lymphoma: long-term follow-up of no initial therapy. J Clin Oncol 22 (8): 1454-9, 2004.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv