roche.png
lymphomalife-ro.gif

Care sunt simptomele?

La momentul diagnosticării, mulţi pacienţi cu LNH indolent nu acuză nici un fel de simptome.

De fapt, frecvent, LNH indolent este descoperit ca rezultat al unui examen fizic efectuat de medic sau al unei investigaţii prilejuite de o altă afecţiune, cum ar fi analize de sânge sau o radiografie toracică.

Totuşi, veţi avea unele sau toate dintre simptomele descrise în continuare pe durata evoluţiei limfomului non-Hodgkin de care suferiţi.

Cele mai frecvente simptome ale limfoamelor non-Hodgkin (LNH) sunt umflăturile nedureroase la nivelul gâtului, axilei şi în zona inghinală. Se manifestă şi o serie de alte simptome, inclusiv stare generală de rău. Dar toate simptomele LNH pot fi atribuite altor cauze. Folosirea testelor care confirmă diagnosticul este, prin urmare, foarte importantă atunci când medicul va decide dacă suferiţi de LNH.

Umflăturile

Umflăturile, sau tumorile care apar în limfomul non-Hodgkin sunt cunoscute sub denumirea de limfoame. Adesea sunt observate mai întâi la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Sunt cauzate de celulele sangvine albe afectate (limfocite canceroase) care se acumulează în ganglioni.

 

swollen-lymph.jpg

 

Ganglionii se inflamează şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţineţi cont de faptul că doar inflamarea ganglionilor nu înseamnă că suferiţi de limfom. Inflamarea va dispărea atunci când infecţia este vindecată.
În cazul LNH, diferenţa este că inflamarea ganglionilor durează mai mult timp. Medicii numesc această problemă limfadenopatie.

 

 

Tusea, durerea toracică sau dificultatea de a respira (dispneea)

Numeroase simptome ale limfoamelor non-Hodgkin (LNH) depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi dispneea pot apărea în cazul în care ganglionii dintr-o glandă care se numeşte timus conţin o tumoră. Această glandă este situată în vecinătatea inimii şi în urma apariţiei inflamaţiei se poate mări şi poate apăsa pe inimă, cauzând durere toracică, sau pe trahee, făcând respiraţia dificilă.
Simptomele sunt complet diferite în cazul în care tumorile au altă localizare, în afara ganglionilor limfatici. De exemplu, tumorile gastrointestinale pot cauza durere abdominală, indigestie sau diaree.

Transpiraţii nocturne abundente, oboseală sau pierderea poftei de mâncare

Celulele sangvine albe (limfocitele) care sunt afectate în limfomul non-Hodgkin (LNH) sunt o componentă importantă a sistemului imunitar - sistemul natural de apărare al organismului împotriva infecţiilor. Unele dintre simptomele pe care le aveţi pot apărea din cauza faptului că sistemul imunitar nu funcţionează corect şi deoarece organismului îi este mai greu decât de obicei să lupte împotriva infecţiilor cauzate de virusuri sau bacterii. Acestea includ oboseala, febra, transpiraţiile nocturne abundente şi pierderea poftei de mâncare.

Starea generală de rău

Starea generală de rău este de asemenea frecventă atunci când suferiţi de limfom non-Hodgkin (LNH). Iar multe dintre simptomele specifice ale LNH pot fi considerate semne generale de boală. Acestea includ:

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului peste 38°C)
  • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat
  • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
  • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
  • Pierderea poftei de mâncare

Alte simptome generale ale pacienţilor cu LNH pot include:

  • Respiraţie îngreunată sau tuse
  • Mâncărimi persistente, pe toată suprafaţa corpului.

Primele trei dintre aceste simptome - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt adesea folosite în stadializarea LNH şi sunt uneori denumite „simptome B".
Simptomele B - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt semnificative în stadializarea LNH

Află mai multe despre diagnosticul şi stadiile limfomului non-Hodgkin

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv