Serviciul şi resursele financiare
Limfoamele non-Hodgkin (LNH) pot avea un impact enorm asupra pacienţilor. Cel mai probabil vă va fi greu să faceţi faţă şi serviciului în perioada simptomatică. Tratamentul va dura ceva timp şi va cauza şi apariţia unor efecte adverse, de aceea este posibil să fie nevoie să luaţi o pauză de la serviciu în timpul perioadelor de tratament.
Totuşi, pacienţii cu LNH indolent vor avea perioade lungi fără manifestare a bolii sau în care se manifestă puţine simptome - cunoscută ca remisiune. Multe persoane care suferă de LNH indolent în remisiune se pot simţi suficient de bine pentru a se întoarce la serviciu imediat după încheierea tratamentului.
Dacă simţiţi că vă puteţi întoarce la serviciu, este o idee bună să faceţi acest pas. Vă poate reda sentimentul de normalitate, care, împreună cu spijinul şi încurajarea colegilor, vor întreţine atitudinea dumneavoastra pozitivă faţă de boală.
Este o idee bună şi să informaţi cât mai repede posibil angajatorul cu privire la boala de care suferiţi şi la implicaţiile pe care le are pentru sănătatea dumneavoastra
Multe persoane pot avea o surpriză plăcută să descopere cât de înţelegător este angajatorul, iar colegii de muncă îşi pot acorda tot sprijinul. În funcţie de cum vă simţiţi, ar fi bine să puteţi lucra mai puţine ore sau să lucraţi de acasă.
Este ilegal ca angajatorul să nedreptăţească sau să discrimineze un angajat din cauza unei afecţiuni a acestuia. Dacă aveţi probleme de acest tip, echipa medicală sau medicul de familie vă poate oferi consiliere cu privire la cei care vă pot ajuta. Grupurile de suport şi organizaţiile de pacienţi pot fi o sursă utilă de informaţii.
Dacă sufăr de LNH am dreptul la beneficii?
Mulţi pacienţi cu LNH se îngrijorează despre situaţia lor financiară, mai ales dacă îşi dau seama că nu mai au performanţe la locul de muncă.
Unii pacienţi cu LNH au dreptul la diverse beneficii, în funcţie de circumstanţe. Dacă sunteţi angajat, trebuie să discutaţi cu persoanele de la resurse umane, care vă pot ajuta în acest sens prin programele disponibile în companie.
Totuşi, drepturile la anumite beneficii reprezintă un domeniu complicat şi în continuă schimbare, de aceea aveţi nevoie de consiliere în acest sens.
Deşi asistenta, specialistul sau medicul de familie nu vă vor putea ajuta în mod direct, vă vor putea oferi informaţii cu privire la locurile de unde puteţi cere ajutor.
Grupurile locale de suport vă pot oferi sfaturi relevante şi actualizate.
8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI
despre limfomul non-Hodgkin agresiv