roche.png
lymphomalife-ro.gif

Care sunt simptomele?

Simptomele limfomului non-Hodgkin agresiv apar brusc si oamenii se adreseaza imediat unui medic, atunci cand boala se afla intr-un stadiu incipient.
Cele mai frecvente simptome ale LNH sunt umflăturile nedureroase de la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală. Adesea apare si o stare generala de rău. Dar toate simptomele LNH pot fi atribuite altor cauze. Folosirea metodelor de diagnostic este, prin urmare, foarte importantă atunci când medicul va decide dacă suferiţi de LNH agresiv.

 

Umflăturile

În limfomul non-Hodgkin, umflăturile, sau tumorile, care apar sunt cunoscute sub denumirea de limfoame. Adesea sunt observate mai întâi la nivelul gâtului, în zona claviculei, axilei sau în zona inghinală. Sunt cauzate de celulele sangvine albe afectate (limfocite canceroase) care se acumulează în ganglioni .
Ganglionii se măresc şi în cazul în care suferim de o răceală sau de o infecţie. De aceea, este important să ţineţi cont de faptul că doar mărirea ganglionilor nu înseamnă că suferiţi de limfom. Inflamarea va dispărea atunci când infecţia este vindecată.
În cazul LNH, diferenţa este că inflamarea ganglionilor durează mai mult timp. Medicii numesc această problemă limfadenopatie.

Tusea, durerea toracică sau dificultatea de a respira (dispneea)

Numeroase simptome ale limfoamelor non-Hodgkin (LNH) depind de localizarea tumorilor. De exemplu, durerea toracică şi dispneea pot apărea în cazul în care o structură limfatică care se numeşte timus conţine o tumoră. Această glandă este situată în vecinătatea inimii şi în urma apariţiei inflamaţiei se poate mări şi diminua spaţiul inimii, cauzând durere toracică, sau al traheei, făcând respiraţia dificilă.
Simptomele sunt complet diferite în cazul în care tumorile au altă localizare, în afara ganglionilor limfatici. De exemplu, tumorile gastrointestinale pot cauza durere abdominală, indigestie sau diaree.

Transpiraţii nocturne abundente, oboseală sau pierderea poftei de mâncare

Celulele sangvine albe (limfocitele), care sunt afectate in limfomul non-Hodgkin (LNH) sunt o componentă importantă a sistemului imunitar - sistemul natural de apărare al organismului împotriva infecţiilor. Unele dintre simptomele pe care le aveţi pot apărea din cauza faptului că sistemul imunitar nu funcţionează normal şi deoarece organismului îi este mai greu decât de obicei să lupte împotriva infecţiilor cauzate de virusuri sau bacterii. Acestea includ oboseala, transpiraţiile nocturne abundente şi pierderea poftei de mâncare.

Starea generală de rău

Starea generală de rău este de asemenea frecventă atunci când suferiţi de limfom non-Hodgkin (LNH). Iar multe dintre simptomele specifice ale LNH pot fi considerate semne generale de boală. Acestea includ:

  • Febră recurentă sau persistentă a cărei cauză nu poate fi explicată (temperatura corpului peste 38°C)
  • Transpiraţii nocturne care ar putea determina umezirea pijamalei şi a lenjeriei de pat
  • Scădere în greutate neintenţionată (definită ca o scădere ponderală mai mare de 10% din greutatea corporală în 6 luni)
  • Oboseală severă şi persistentă sau epuizare
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Alte simptome generale ale pacienţilor cu LNH pot include:
  • Dispnee sau tuse
  • Mâncărimi persistente, pe toată suprafaţa corpului

Primele trei dintre aceste simptome - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt adesea folosite în stadializarea LNH şi sunt uneori denumite „simptome B".
Simptomele B - febra, transpiraţiile nocturne şi scăderea în greutate - sunt semnificative în stadializarea LNH.

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv