roche.png
lymphomalife-ro.gif

Radioterapia

Radioterapia este utilizată, cel mai frecvent, în tratamentul LNH agresiv pentru a distruge sau a încetini dezvoltarea celulelor albe din sânge afectate (limfocite) cu ajutorul radiaţiior.

Radioterapia este administrată uneori după chimioterapie pentru a creşte şansele de remisiune sau raspuns. Rar, cele două tratamente pot fi administrate simultan. Radioterapia vizează ganglionii limfatici afectaţi.
Planificarea atentă a tratamentului pentru a actiona ţintit asupra limfoamelor şi a minimiza efectele adverse este o parte importantă a radioterapiei. Astfel, ca parte a acestui proces de planificare, este posibil să faceţi mai întâi câteva vizite la clinică înainte de iniţierea tratamentului.
Radiaţiile sunt folosite în cantitate minimă şi în diagnosticarea LNH, de exemplu atunci când vi se fac radiografii. Acestea sunt considerate investigaţii imagistice de diagnostic şi nu radioterapie.

Vreau să ştiu mai multe despre radioterapie în limfomul non-Hodgkin

Radioterapia distruge celulele din organism prin mai multe mecanisme de actiune, unul din acestea fiind distrugerea ADN.

Radiaţiile sunt concentrate sub formă de raze pe zonele afectate de limfomul non-Hodgkin. Radiaţiile distrug iremediabil ADN- ul celulelor din acea zonă şi acestea nu se mai pot regenera. Astfel, creşterea celulelor canceroase din acea zonă este oprită sau încetinită.

Stadiul în care se planifică radioterapia este important pentru a se asigura protejarea celulelor sănătoase şi minimizarea efectelor adverse.

Zona care va fi supusă tratamentului este atent identificată, iar dispozitivul va fi astfel setat încât să fie supuse radioterapiei doar celulele canceroase. Astfel se vor limita cât mai mult efectele adverse.
Ţinând cont că este nevoie ca radioterapia să ţintească zona afectată din organism, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze investigaţii precum CT (tomografie computerizată) sau radiografii pentru a depista cu precizie care sunt aceste zone afectate de limfom. Uneori, se poate efectua un mulaj pentru ca, în timpul tratamentului, corpul dumneavoastră să stea în poziţia corectă. Specialistul în radioterapie va desena nişte semne micuţe pe corpul dumneavoastră pentru a vă putea poziţiona corect şi a putea identifica zonele în care trebuie direcţionate radiaţiile. Aceste semne nu trebuie şterse de pe corp atât timp cât primiţi radioterapie.
Astfel, celulele normale din jurul limfomului sunt iradiate minim şi acestea se vor putea regenera cu mai multă uşurinţă decât cele canceroase.
Prin urmare, radioterapia poate controla sau distruge celulele limfomului, având doar consecinţe temporare asupra celulelor normale adiacente tumorilor.


Radioterapia se efectuează de obicei în ambulator şi poate fi necesar să reveniţi la clinică de cinci ori pe săptămână timp de mai multe săptămâni.
Înainte de fiecare şedinţă de tratament, veţi fi poziţionat atent, de obicei întins pe o masă de tratament. Este posibil să se acopere acele părţi din organism care nu trebuie supuse radioterapiei.
Este important să nu vă mişcaţi în timpul tratamentului.
Fiecare şedinţă de tratament durează de obicei doar câteva minute şi nu creează nici un fel de disconfort.
Deşi veţi rămâne singur în camera de tratament pe durata şedinţei, echipa medicală vă va urmări dintr-o cameră de observaţie şi puteţi discuta cu aceştia prin intermediul unui microfon.
Un ciclu de radioterapie durează de obicei între 2 şi 6 săptămâni, dar durata depinde de circumstanţele individuale.

corpuman.jpg

 

Pregătirea pentru terapie

Iniţierea/administrarea tratamentului, vizitele la medic sau la spital pot fi o experienţă stresantă. Pregătirea pentru această perioadă o poate face mai uşor de suportat.

Citeşte cum să te pregăteşti pentru vizitele la spital/la medic pentru tratament în limfomul non-Hodgkin

Cine îmi va administra radioterapia pentru LNH?

Radioterapia va fi planificată de un medic specialist în radioterapie

Aceşti medici specializaţi în tratamentul cancerului se ocupă de radioterapie şi sunt cunoscuţi sub numele de oncologi radioterapeuţi. Aceştia vor decide ce cantitate de radiaţii este necesară şi cea mai bună manieră de a trata zonele vizate.

Radioterapia va fi administrată de un tehnician radioterapeut

Tehnicienii radioterapeuţi sunt specialiştii care manevrează dispozitivele prin care se administrează radioterapia. Aceştia vor fi instruiţi de către radioterapeutul dumneavoastră despre modul în care urmează să fiţi trataţi, vă vor ajuta să vă instalaţi şi vă vor vorbi din camera din camera de observaţie pe durata procedurii.

 

Notă despre radioterapie

Ca şi în cazul majorităţii tratamentelor, este important să menţionăm că radioterapia nu este adecvată în toate cazurile de limfom non-Hodgkin (LNH) agresiv. Radioterapia este de obicei utilizată o singură dată într-o anumită zonă a corpului, de aceea alte tipuri de tratament, cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia, pot fi mai adecvate în cazul în care limfomul de care suferiţi recade. Medicul este cea mai indicată persoană care vă poate vorbi despre planul individual de tratament.

Află despre efectele adverse frecvente ale radioterapiei

8 LUCRURI PE CARE SA LE STITI

despre limfomul non-Hodgkin agresiv