roche.png
lymphomalife-ro.gif

Ce este LNH indolent?

Dacă aţi fost diagnosticat recent cu limfom non-Hodgkin (LNH) indolent, cu siguranţă aţi primit o cantitate imensă de informaţii din partea medicilor referitoare la această boală şi la implicaţiile sale.
Adesea este greu să reţii toate aceste informaţii de la bun început şi multe persoane nu reuşesc să le înţeleagă.

Prin intermediul acestui site, vă vom ajuta să înţelegeţi ce este limfomul non-Hodgkin indolent.

LNH indolent este o formă cu evoluţie lentă a bolii care are o varietate de subtipuri diferite. Cel mai probabil nu se va vindeca, dar în majoritatea timpului vă veţi bucura de perioade lungi în care nu vor apărea simptome sau acestea vor fi foarte puţine. Cu ajutorul tratamentului şi suportului adecvat din partea echipei medicale, veţi putea să aveţi o viaţă relativ normală mult timp de acum înainte.

 

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care afectează anumite celule albe din sânge.

 

Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin (LNH) şi limfom Hodgkin. Afecţiunile sunt diferite, iar acest site nu se ocupă decât de limfomul non-Hodgkin (LNH).

 

Cancerul apare atunci când celulele încep să se înmulţească necontrolat.

 

Organismul dumneavoastră este alcătuit din celule. Majoritatea celulelor trăiesc puţin timp înainte de a muri şi de a fi înlocuite de unele noi. Uneori, acest ciclu nu mai funcţionează, celulele cresc şi se înmulţesc necontrolat şi nu mor atunci când ar trebui. Aceasta se întâmplă în cazul cancerului.

 

Celulele albe din sânge, care în mod normal luptă împotriva infecţiilor, sunt celulele afectate în LNH.

 

Sângele conţine două tipuri principale de celule:

 

  • Celulele roşii, care transportă oxigenul şi care dau culoarea caracteristică sângelui.
  • Celulele albe, care sunt parte a sistemului natural de apărare al organismului - cunoscut sub numele de sistem imunitar - şi care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.


Există numeroase tipuri de celule albe în sânge, care au roluri diferite în sistemul nostru imunitar.
În limfomul non-Hodgkin (LNH), celulele albe din sânge care se numesc limfocite sunt cele care se înmulţesc necontrolat. Prin urmare, LNH este un cancer al limfocitelor.

lymphocyte1.jpg

 

Există numeroase tipuri de celule albe în sânge, care au roluri diferite în sistemul nostru imunitar.
În limfomul non-Hodgkin (LNH), celulele albe din sânge care se numesc limfocite sunt cele care se înmulţesc necontrolat. Prin urmare, LNH este un cancer al limfocitelor.

 

 

 

Limfomul non-Hodgkin este o formă de cancer al sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este similar sistemului nostru sangvin.

 

Sângele circulă prin vase de sânge (artere şi vene). Celulele albe din sânge, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea

diferită de vase, care se numeşte sistem limfatic, care transportă, de asemenea, lichide şi nutrienţi în organism.

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sânge afectate (limfocite) se acumulează şi formează tumori ale sistemului limfatic.

În limfomul non-Hodgkin, atunci când celulele încep să se înmulţească necontrolat, adesea se acumulează în ganglionii sistemului limfatic cauzând noduli sau tumori cunoscute sub numele de limfoame. Acesta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale LNH.

Află mai multe despre sistemul limfatic

Tumorile cauzate de LNH pot apărea oriunde.

Tumorile apărute în LNH se numesc limfoame.

 

În limfomul non-Hodgkin, celulele albe din sânge cu comportament anormal tind să se acumuleze şi să formeze tumori. Aceste tumori se numesc limfoame deoarece celulele albe din sânge afectate în LNH se numesc limfocite.

Tumorile pot apărea oriunde deoarece sistemul limfatic traversează întreg organismul.

Limfoamele sunt un tip de tumori şi, în LNH, se formează adesea în ganglionii limfatici, care fac parte din sistemul limfatic. Sistemul limfatic traversează întreg organismul, de aceea limfoamele pot apărea în orice organ. De exemplu, limfoamele apar frecvent în splină sau în ficat. Dar acestea pot apărea oriunde, în creier, stomac sau măduvă.

Află mai multe despre diagnosticul şi stadializarea limfomului non-Hodgkin

 


Limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent este o formă cu evoluţie lentă a LNH.

Există câteva subtipuri diferite de limfom non-Hodgkin (LNH) şi multe dintre ele sunt incluse în categoria extinsă a LNH indolent.

 

Unele dintre cele mai frecvente subtipuri de LNH indolent sunt enumerate în tabel. Dacă nu sunteţi sigur că suferiţi de un LNH indolent, întrebaţi echipa medicală care vă îngrijeşte.

lnhtypes.jpg

 

Formele de LNH indolent au evoluţie lentă şi sunt cunoscute ca LNH cu grad de malignitate scăzut

 

Alte tipuri de limfoame non-Hodgkin au evoluţie mai rapidă şi sunt cunoscute ca LNH agresiv sau cu grad de malignitate înalt.
Starea dumneavoastra şi tipul de tratament pe care îl veţi primi pot varia, în funcţie de tipul de LNH de care suferiţi - indolent sau agresiv. Caracteristicile LNH indolent sunt enumerate în tabel[1].

tipuridelnhindolent2.jpg

 

LNH indolent este o boală cronică ce necesită de obicei tratament pe termen lung

Este puţin probabil ca LNH indolent să se vindece complet, de aceea este considerat o boală cronică.
De obicei, pacienţii cu LNH indolent se bucură de perioade lungi de remisiune, în timpul cărora nu au simptome. În acest timp, calitatea vieţii poate fi excelentă şi doar câteva schimbări minore vă despart de o viaţă normală.
Totuşi, remisiunea este urmată adesea de perioade în care simptomele revin, cunoscute ca recădere. De aceea, LNH indolent necesită cel mai adesea tratament pe termen lung.
Şansele de vindecare a LNH indolent sunt aproape nule, fiind o boală incurabilă.
Nu trebuie uitat faptul că experienţa fiecărui pacient cu LNH este unică. Acest site vă poate oferi o perspectivă corectă asupra experienţelor majorităţii pacienţilor şi veţi găsi aici numeroase mărturii ale pacienţilor pe care le puteţi citi şi compara. Totuşi, experienţa dumneavoastra de pacient cu LNH este unică şi cea mai potrivită persoană cu care puteţi discuta despre situaţia dumneavoastră este medicul sau asistenta care se ocupă de dumneavoastră.

Semne frecvente ale limfomului non-Hodgkin

 

  • Umflături nedureroase la nivelul gâtului, al axilei sau în zona inghinală
  • Febră persistentă sau recurentă a cărei cauză nu poate fi explicată
  • Transpiraţii nocturne abundente
  • Scădere în greutate sau oboseală
  • Mâncărimi persistente pe toată suprafaţa corpului
  • Respiraţie îngreunată sau tuse

Semnele frecvente enumerate mai sus pot fi atribuite altor cauze, de aceea limfomul non-Hodgkin poate să nu fie depistat imediat. De asemenea, celulele albe din sânge cu comportament anormal (limfocitele canceroase) depistate în LNH nu îşi pot îndeplini rolul în lupta împotriva infecţiilor. De aceea, pacienţii cu LNH se pot îmbolnăvi mai uşor decât o persoană sănătoasă.

Află mai multe despre simptomele limfomului non-Hodgkin

Cum m-am înbolnăvit de limfom non-Hodgkin?

Este normal să te întrebi „De ce eu?" atunci când te confrunţi cu un diagnostic precum limfom non-Hodgkin. Dar este important să nu uitaţi că nimic din ceea ce aţi făcut nu a declanşat această boală.

Află mai multe despre cine se îmbolnăveşte de limfom

Referinţe

The 2008 revision of the World Health Organization (WHO) classification of myeloid neoplasms and acute leukemia: rationale and important changes Vardiman J et al, BLOOD, 30 JULY 2009 _ VOLUME 114, NUMBER 5

Ce este LNH?

ceestelnh.png